3 “R” για μία νέα χρονιά όπως την ορίζεις εσύ

Picture of Katerina Psyllinaki
Katerina Psyllinaki

H εποχή του κορωνοιού μας έχει φέρει πιο κοντά στην ιδέα του ότι οι συνθήκες ζωής αλλάζουν και απαιτούν μια επανεκκίνηση από έμας.

Η επανεκκίνηση, η νέα αρχή, η αναδιαμόρφωση της ζωής μας, μπορεί να έχει πολλές έννοιες και πολλές ερμηνείες. Σήμερα θέλαμε να σας δώσουμε λίγη έμπνευση και γι’ αυτό, δώσαμε πολλές ερμηνείες στην “νέα αρχή”, ώστε να σας πείσουμε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τολμήσετε να την κάνετε.


Ερμηνεία #1 | Rebooting
Kάνοντας ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή σου

Η λέξη reboot (επανεκκίνηση) σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge έχει διπλή ερμηνεία, η πρώτη είναι αυτής της επανεκκίνησης των ηλεκτρονικών συσκευών μας. Δεύτερη έχει μια πιο ποιητική σημασία, αυτής της επανεκκίνησης στην ζωή μας, το να θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι από την αρχή ή να ξανακάνουμε κάτι ,αυτή την φορά με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και με μια πιο φρέσκια ματιά.
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι! Ακόμη και αν η ερχόμενη χρόνια είναι σαν αυτή που μας αφήνει, η ζωή δεν σταμάτησε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Όπως το λογισμικό του κινητού ή του υπολογιστή χρειάζεται αναβαθμίσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διαχειριστεί νέες λειτουργίες, έτσι και ο “Ανθρώπινος OS” μπορεί να αναβαθμιστεί ώστε να ανταποκριθεί στις νέες καταστάσεις που το απαιτούν οι εκάστοτε συνθήκες.

Ερμηνεία #2 | Reshaping
Αναβάθμιση των ικανοτήτων σου για αυτό που θες να κάνεις ή ολική αναδιαμόρφωση αυτού που θες να κάνεις αποκτώντας νέα προσόντα.

Αναβάθμιση των ικανοτήτων σου για αυτό που θες να κάνεις ή ολική αναδιαμόρφωση αυτού που θες να κάνεις αποκτώντας νέα προσόντα.
 
Τα νέα ξεκινήματα μας γεννούν ένα συναίσθημα ενθουσιασμού. Αυτό είναι που μας δίνει το κίνητρο να προγραμματίσουμε, να φέρουμε στο μυαλό μας νέες ιδέες, να ονειρευτούμε.
Μερικές φορές όμως δεν ξέρουμε από που και πως να ξεκινήσουμε. Η καλύτερη λύση σε αυτό είναι απλά να ρωτήσεις μια έγκυρη και αξιόπιστη πηγή όπως ένα έμπιστο άτομο που μπορεί να σε κατευθύνει είτε συμβουλευτικά είτε ως ειδικός στο θέμα.
 
Η περίοδος που ζήσαμε και ζούμε, μας έμαθε ότι το να ρωτάμε άτομα που έχουν λύσεις στα προβλήματα που αναζητούμε να λύσουμε, είναι τόσο εύκολο! Με ένα απλό click μπορείς να λύσεις απορίες και να αναβαθμίσεις τις ικανότητές σου . Η πρόσβαση σε μια πληθώρα εκπαιδευτικών αλλά και ενημερωτικών πηγών έχει κάνει την αναδιαμόρφωση των ικανοτήτων αλλά και του αυτού μας πιο προσβάσιμη και εύκολη από ποτέ.

 Ερμηνεία #3 | Redefining
Κατάρριψη των στερεοτύπων για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται και να φαίνεται μια γυναίκα, επαναπροσδιορισμός ρόλου της στην κοινωνία και στην επαγγελματική ζωή.
Ας μιλήσουμε όμως για την γυναίκα. Ο επαναπροσδιορισμός της γυναίκας, του πως φαίνεται, συμπεριφέρεται, δρα και ζει έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στην φυλετική ιδεολογία. Ορίζεται εκ νέου του τι είναι γυναίκα αφήνοντας την ελεύθερη. Ελεύθερη να ξεδιπλώσει την ψυχή της ώστε να στηρίξει την διαφορετικότητα της μακριά από οποιοδήποτε φυλετικό διαχωρισμό.
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός, συμβαίνει, ίσως πιο έντονα και ορατά από ποτέ. Υπάρχουν όμως κομμάτια και μορφές μία γυναίκας, που ακόμα μένουν άγνωστα, ίσως δυσνόητα για κάποιες και κάποιους. Συνηθίσαμε να πολεμάμε για τις γυναίκες αλλά όχι για όλες τις γυναίκες. Συνηθίσαμε να πολεμάμε για εκείνες που “μοιάζουν” γυναίκες, σαν να είμαστε εμείς αυτές και αυτοί που ορίζουμε πώς πρέπει να μοιάζει μία γυναίκα.
Η Σάρλοτ Γουίτον ,δήμαρχος της Οτάβα του Καναδά, έχει πει ότι:
Σε ό,τι κάνουν οι γυναίκες, πρέπει να το κάνουν δύο φορές καλύτερα από έναν άντρα για να θεωρηθούν ότι αξίζουν όσο μισός άντρας.’’,
Συνοψίζοντας την κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στον επαγγελματικό χώρο για να αναγνωριστεί και να επιβραβευτεί και ολοκληρώνει λέγοντας:
‘’Ευτυχώς, αυτό δεν είναι δύσκολο’’.

Η αναγνώριση της διαφορετικότητας της γυναίκας είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει την σπουδαιότητα του ρόλου της στην κοινωνία και στην πολιτεία.
 
Όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων η Ρουθ Μπέινερ Γκίνσμπεργκ ,δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020,είχε πει ότι:
Οι γυναίκες θα έχουν πετύχει πραγματική ισότητα όταν οι άντρες μοιράζονται μαζί τους την ευθύνη της ανατροφής της επόμενης γενιάς ’’.
Είναι αποδεδειγμένο ότι χρειάζονται περίπου 21 μέρες για να εδραιώσει κάποια ή κάποιος μία συνήθεια .
Από την 1η Ιανουαρίου θέσε στόχους, αλλά μέσα στο 2021 προσπάθησε να κάνεις τα εξής:
  1. σκέψου πόσους στόχους από αυτούς που έθεσες έχεις πραγματοποιήσει ή είσαι στην διαδικασία να πραγματοποιήσεις. Αναβάθμισέ τους και δεσμεύσου ξανά σε αυτούς που άφησες
  2. πες ένα μεγάλο ναι στην αλλαγή και άσε στην άκρη τον φόβο ή τον δισταγμό που σε εμποδίζει να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου
  3. αμφισβήτησε τα στερεότυπα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το τι είναι γυναίκα, είτε αφορούν προσωπικά κομμάτια του εαυτού σου.

Αν δεν το έχεις ήδη ξεκινήσει, τι είναι αυτό που σε εμποδίζει;

Group-7.png

Θες να μάθεις περισσότερα για εμάς;

Άφησε εδώ τα στοιχεία σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου!