Πως επηρεάζει το φούσκωμα της περιόδου την ψυχολογία σου;

Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι σίγουρα το φούσκωμα.
 
Για αυτό ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, η αύξηση της προγεστερόνης, που επιτρέπει περισσότερο από το νερό που υπάρχει στο σώμα να περάσει στους ιστούς, προκαλώντας κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια (προσωρινή) αύξηση του βάρους
(2 έως 4 κιλά!).
 
Σε αυτή την ορμόνη οφείλονται και πολλά άλλα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως τα νεύρα, η ακμήκαι οι λιγούρες.
 

Είναι πολύ λογικό, επομένως, τις μέρες αυτές να επηρεαστεί έντονα ο τρόπος που βλέπουμε το σώμα μας, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία μας.

Η ανασφάλεια και η δυσφορία που προκαλείται από το φούσκωμα της περιόδου ίσως μας δημιουργήσει  αρνητικές σκέψεις που, αν γίνουν επίμονες και συστηματικές, εμπίπτουν στο κομμάτι της Σωματικής Δυσμορφικής Διαταραχής (Body Dysmorphic Disorder‎).

Η Δυσμορφική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από την έμμονη ιδέα ότι κάποια πτυχή του σώματος ή της εμφάνισης μας είναι σοβαρά λανθασμένη και οδηγεί σε μη ελεγχόμενες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που προκαλούν έντονο άγχος (πχ. να παρατηρούμε επανειλημμένα το σώμα μας στον καθρέφτη), σε βαθμό που θέτει εμπόδια στην καθημερινή μας λειτουργία.
 

 
Αν, λοιπόν, αισθανθείς τέτοιου είδους σκέψεις να σε καταβάλλουν συστηματικά, θα ήταν καλό να σκεφτείς να ζητήσεις τη γνώμη κάποι@ ειδικού.
 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, να θυμάσαι ότι αν:
  • πίνεις πολλά υγρά πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου,
  • αποφεύγεις τις αλμυρές τροφές, που εντείνουν την κατακράτηση υγρών,
  • βάλεις την άσκηση στο πρόγραμμά σου
Μπορείς να μειώσεις το φούσκωμα και να βοηθήσεις το σώμα σου στην παραγωγή ενδορφινών, που βελτιώνουν τη διάθεσή σου!
 

Και το πιο σημαντικό: να θυμάσαι να είσαι υπομονετικ@ με τον εαυτό σου, ειδικά αυτές τις μέρες του μήνα!

Group-7.png

Θες να μάθεις περισσότερα για εμάς;

Άφησε εδώ τα στοιχεία σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου!