Συζήτηση με έναν Γυναικολόγο

Σίγουρα είναι αρκετές οι φορές οι οποίες έχεις αναζητήσει στο διαδίκτυο διάφορες ερωτήσεις που αφορούν θέματα για την υγεία του κόλπου σου, το σεξ, τα ΣΜΝ κ.α.. Το πρόβλημα στο διαδίκτυο είναι ότι υπάρχει αρκετή πληροφορία η οποία δεν είναι έγκυρη και μπορεί να σε ανησυχήσει χωρίς λόγο και να σε μπερδέψει. Για αυτό χρειάζεται πάντα να αναζητάς και μια δεύτερη πιο καταρτισμένη και επιστημονική πηγή πριν βγάλεις συμπεράσματα. Με αφορμή το παραπάνω συναντήσαμε τον γυναικολόγο Θανάση Νινιό στα πλαίσια της καμπάνιας μας για να μας απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις γενικού περιεχομένου.
 
 
 
Ο ιατρός Θανάσης Νινιός διατηρεί ιδιωτικό Ιατρείο με έδρα το Παλαιό Φάληρο, προσφέροντας υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένες γυναικολογικές και μαιευτικές υπηρεσίες. Από το 2010 μέχρι σήμερα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης κι επιμελητής στην μαιευτική γυναικολογική κλινική ΡΕΑ. Από το 2018 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα γυναικολογικού εμβρυομητρικού υπερήχου στον Όμιλο Βιοιατρικής.
 
Παρακάτω θα διαβάσεις όλη την συνέντευξη μαζί του και ευχόμαστε να την βρεις ενδιαφέρουσα όσο και εμείς
 

 

Γίνεται να μείνω έγκυος με τα προσπερματικά υγρά;

Η φύση είναι έξυπνη και επιδιώκει με κάθε τρόπο την γονιμοποίηση ενός ωαρίου. Τα προσμερματικά υγρά έχουν ποσότητα σπέρματος από προηγούμενες σεξουαλικές επαφές που έχει απομείνει στα σωληνάκια και στην ουρήθρα / προστάτη. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πιθανότητα (όχι μεγάλη) εγκυμοσύνης. Επίσης επειδή το σπέρμα κινείται, αν ο άντρας εκσπερματίσει εξωτερικά του κόλπου, πάνω στο υπογάστριο/αιδοίο, είναι πιθανό σπερματοζωάρια να φθάσουν στον κόλπο και από εκεί στην μήτρα.

Πως μπορώ να έρθω σε οργασμό;

Ο οργασμός δεν είναι για την κάθε γυναίκα πάντα εφικτός και εύκολος. Προϋποθέτει διέγερση της κλειτορίδας ή του κόλπου ο οποίος για να επιτευχθεί χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία και αντίληψη τόσο από την γυναίκα όσο και από τον σύντροφο. Αν μια γυναίκα δυσκολεύεται να έρθει σε οργασμό καλό είναι να «διερευνήσει» από μόνη της την περιοχή είτε με το χέρι είτε με κάποιο βοήθημα (δονητή) ξεπερνώντας τα όποια ταμπού πιθανόν να έχει. Η καλή ψυχολογία, η θετική σκέψη και η εξάσκηση σίγουρα θα βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα.
 
 

Εάν πάρεις το χάπι της επόμενης μέρας πολλές φορές θα επηρεάσει την γονιμότητα;

Εάν μια γυναίκα παίρνει πολλές φορές το χάπι της επόμενης μέρας ελαττώνεται η γονιμότητα της βραχυπρόθεσμα διότι οι ορμόνες χαλάνε την φυσιολογική ρύθμιση του κύκλου και την ποιότητα του ενδομήτριου. Ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Χρειάζεται ένα τρίμηνο πλήρους διακοπής του χαπιού της επόμενης μέρας για να επανέλθει η γονιμότητα της σε φυσιολογικά επίπεδα και να γίνει το ίδιο γόνιμη όσο πριν.

Γιατί λένε πως μπορείς να το πάρεις (χάπι επόμενης μέρας) μόνο 1,2 φορές στη ζωή σου;

Δεν γνωρίζω γιατί υπάρχει αυτή η άποψη. Είναι σίγουρα λανθασμένη για τους λόγους που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση.

Πως διαλέγουμε γυναικολόγο; Και πως καταλαβαίνουμε εάν ένας γυναικολόγος είναι καλός ή όχι;

Ο γυναικολόγος πέρα από τις άρτιες ιατρικές του γνώσεις είναι σημαντικό να καταλαβαίνει την γυναίκα, να έχει ενσυναίσθηση και δεκτικότητα, να απαντά σε ερωτήσεις, να έχει θέληση και διάθεση για ουσιαστική επαφή, να εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, να είναι ήπιος και τρυφερός κι όχι παραδόπιστος. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις της ιατρικής και να χρησιμοποιεί πάντα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες μεθόδους. Μπορεί μια γυναίκα να χρειαστεί να αλλάξει πολλούς ιατρούς μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος αλλά θεωρώ πως όταν συμβεί αυτό, θα το καταλάβει.

Γιατί μυρίζει καμία φορά εκεί κάτω;

Η κολπική οσμή είναι φυσιολογική σε όλες τις γυναίκες. Οφείλεται στις κολπικές εκκρίσεις, στα μικρόβια του κόλπου και στους αδένες του αιδοίου. Καμία τροφή δεν αλλάζει την οσμή του κόλπου. Συχνή γυμναστική, κακή υγιεινή, αποτρίχωση του αιδοίου, αλλαγή φάσης του έμμηνου κύκλου είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν δυσάρεστη οσμή στον κόλπο. Πολλές φορές όμως μπορεί να οφείλεται σε κολπίτιδα από μικρόβια η οποία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Γίνετε να παίρνουμε αντισυλληπτικά για πάντα;

Ορμονική αντισύλληψη μπορούν να πάρουν όλες οι γυναίκες έως 35 ετών αρκεί να μην έχουν αντενδείξεις. Εφόσον η αντισύλληψη ταιριάζει σε μια γυναίκα δεν υπάρχει πρόβλημα να την παίρνει διαρκώς έως τα 35 έτη.

Όσο περισσότερο καιρό παίρνουμε αντισυλληπτικά μειώνεται η γονιμότητα; Ποσό καιρό χρειάζεται μια γυναίκα να ξαναγίνει γόνιμη όταν σταματήσει τα αντισυλληπτικά;

Κατά την διάρκεια της χορήγησης αντισυλληπτικών χαπιών ατροφεί το ενδομήτριο και οι ωοθήκες. Ωστόσο η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από την διάρκεια που παίρνει μια γυναίκα αντισυλληπτικά. Μετά την διακοπή των αντισυλληπτικών επανέρχεται εντός 6μήνου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που γνωρίζετε να έχει γεννήσει παιδί; Η μικρότερη;

Στα βιβλία μαιευτικής αναφέρεται κορίτσι 8 ετών στο Περού καθώς και γυναίκα 57 ετών που έγιναν μητέρες. Όταν έρθει η περίοδος σε μια γυναίκα θεωρείται ότι μπορεί να τεκνοποιήσει. Μετά τα 48 έτη όμως ακόμα και με περίοδο η πιθανότητα τεκνοποίησης είναι ελάχιστη.

Πιστεύετε πως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που είναι καλύτερη για μια γυναίκα να κάνει παιδί;

Βιολογικά η καλύτερη ηλικία για να κάνει μια γυναίκα παιδί είναι μεταξύ 22 – 29 έτη. Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά γόνιμες, με ποσοστό 25 % πιθανότητες για απόκτηση παιδιού κάθε μήνα και έχουν μεγαλύτερες σωματικές αντοχές έτσι ώστε να βιώσουν την αλλαγή της εγκυμοσύνης στο σώμα τους και την δοκιμασία του τοκετού. Ωστόσο μια γυναίκα στις μέρες μας τις περισσότερες φορές αισθάνεται έτοιμη να γίνει μητέρα μετά τα 30. Θεωρώ πως μέχρι τα 35 μια γυναίκα μπορεί εύκολα να αποκτήσει παιδί. Το σημαντικότερο είναι να έχει την απόλυτη επιθυμία να το κάνει και να αισθάνεται έτοιμη τόσο ψυχολογικά όσο και συναισθηματικά.

Υπάρχουν πολλές φήμες πως τα εμβόλια κατά του Covid-19 επηρεάζουν τον κύκλο και γενικότερα τα γυναικολογικά των γυναικών. Έχετε διαπιστώσει εσείς κάτι τέτοιο;

Ναι, είναι συνηθισμένο μετά τον εμβολιασμό COVID να αλλάξει η περίοδος σε συχνότητα ή ποσότητα. Ωστόσο μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα επανέρχεται σε φυσιολογικά δεδομένα.

Πιο είναι το πιο συχνό ΣΜΝ που συναντάτε;

Τα πιο συνηθισμένα ΣΜΝ είναι ο ιός HPV καθώς και μικρόβια όπως μυκόπλασμα – ουρεόπλασμα. Όλα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι θεραπεύσιμα αρκεί να διαγνωστούν έγκαιρα. Γι’ αυτό κι όλες οι γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή θα πρέπει να μην αμελούν τον πλήρη έλεγχο των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.

Ποιοι κατά την γνώμη σας είναι οι κύριοι λόγοι που υπάρχει υπογεννητικότητα στην χώρα μας;

Πέρα από την οικονομική ανασφάλεια που δυστυχώς επικρατεί στις μέρες μας και αποτελεί κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την δημιουργία οικογένειας, η σημαντικότερη αιτία της υπογεννητικότητας είναι η ηλικία που οι γυναίκες στην Ελλάδα πλέον επιλέγουν να κάνουν το πρώτο τους παιδί. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι περισσότερες Ελληνίδες μπαίνουν στην διαδικασία αναπαραγωγής μετά τα 32 κάνοντας κατά μέσο όρο 1 παιδί, ενώ η αντίστοιχη ηλικία πριν 40 χρόνια ήταν τα 22 και ο μέσος όρος τα 2,5 παιδιά. Η μη εύρεση του κατάλληλου συντρόφου, η ελάττωση της γονιμότητας με την πάροδο του χρόνου και η
εστίαση στην επαγγελματική εξέλιξη αποτελούν επίσης σημαντικούς λόγους για την αύξηση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
 

 

Θανάσης Νινιός MD MSc – Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

 
 
 
Group-7.png

Θες να μάθεις περισσότερα για εμάς;

Άφησε εδώ τα στοιχεία σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου!