Zero Waste: ήρθε για να μείνει;

Ενημερώθηκε: 19 Μαι 2020

Η αλήθεια είναι πως πριν γράψω για αυτό το άρθρο ελάχιστα γνώριζα για το zero waste (ελληνικά: μη παραγωγή απορριμμάτων).

Ίσως φταίει η έλλειψη ενημέρωσης, η ελάχιστη πληροφορία που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ ή εν τέλει η αδιαφορία.

Ένας ορισμός ίσως βοηθούσε να κατανοήσουμε τι είναι τελικά το zero waste.

Πρόκειται για σχεδιασμό και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για την συστηματική μείωση και εξάλειψη του όγκου, καθώς και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών.


Το φυσικό περιβάλλον συνιστά όχι μόνο το χώρο μέσα στον οποίο κινούνται και διαβιούν οι άνθρωποι, αλλά και το χώρο από τον οποίο αντλούν πολύτιμους πόρους για την καθημερινή τους δράση και επιβίωση. Πολλοί θεωρούν το περιβάλλον σαν κάτι δεδομένο. Η πίεση όμως που ασκείται στους πεπερασμένους πόρους της Γης αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μόνο και μόνο αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο η οικονομία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιεί 16 τόνους υλικών ανά άτομο ετησίως, εκ των οποίων 6 τόνοι απορρίπτονται ως απόβλητα και τα μισά από αυτά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, καταλαβαίνει την έκταση του προβλήματος.


Ελλείψει οικολογικής αγωγής και ανάλογης αίσθησης ευθύνης οι περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να αντιληφθούν πόσο επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον είναι η υπερκαταναλωτική διαβίωσή τους που βασίζεται στη δίχως λόγο σπατάλη προϊόντων (η παραγωγή των οποίων απαιτεί αφενός αξιοποίηση και άρα δαπάνη πρώτων υλών και αφετέρου επιβάρυνση του περιβάλλοντος μέσω της βιομηχανικής ρύπανσης).


Είναι, επομένως, σημαντικό να γίνει κατανοητό πως μόνο με την ορθολογική χρήση και κατανάλωση φυσικών πόρων επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων μας, που παρέχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό, πρώτες ύλες και πολλά άλλα οφέλη, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα της ζωής μας, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος της δημόσιας υγείας.


Και κάπου εδώ είναι που έρχεται το zero waste. Η φιλοσοφία του κινείται γύρω από επτά άξονες του R (από το αγγλικό re=ξανά). Αυτοί είναι το

 • rethink , δηλαδή το να σκεφτούμε αρκετές φορές πριν να αγοράσουμε κάποιο προϊόν αν αυτό αποτελεί πραγματική ή πλασματική ανάγκη μας,

 • refuse, όπου αρνούμαστε και λέμε όχι στην αγορά ή κατανάλωση αγαθών που δεν χρειαζόμαστε,

 • reduce , δηλαδή το να μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων που δεν μας είναι απαραίτητα,

 • reuse, όπου επαναχρησιμοποιούμαι ό,τι μπορούμε,

 • repair, στο οποίο επιδιορθώνουμε ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να αποτελέσει μέρος ενός άλλου προϊόντος,

 • recycle, δηλαδή το να ανακαλύπτουμε ό,τι μπορεί να αποκτήσει νέο δρόμο ζωής, και τέλος

 • rot, όπου προχωρούμε σε κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων.Μικρές, καθημερινές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Συχνοί τρόποι με τους οποίους υιοθετούμε τη φιλοσοφία του zero waste είναι:


 • η αντικατάσταση της σακούλας μιας χρήσης από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες,

 • του εμφιαλωμένου νερού με μπουκάλι νερού,

 • του ποτηριού μιας χρήσης στα take away με δικό μας θερμό για καφέ,

 • της πλαστικής οδοντόβουρτσας με οδοντόβουρτσα από μπαμπού,

 • του πλαστικού σφουγγαριού με φυσική λούφα,

 • του κρεμοσάπουνου και του αφρόλουτρου με σαπούνι,

 • των συσκευασμένων τροφών με ολόκληρες κ.ά.


Μήπως να το δοκιμάσεις;


Γιατί όμως το She & He θέλει να σε ευαισθητοποιήσει σχετικά με το Zero Waste;


Αυτήν την Τετάρτη 20 Μαΐου, στα πλαίσια του event μας, "A Two Sided Story", θα πραγματοποιηθεί Workshop με τίτλο: Low Waste Guidelines: Εισαγωγή στο Zero Waste, από την Αρτεμισία Νικολαίδου, Ιδρύτρια της Ομάδας, "Ethical Paths".


Περισσότερα εδώ.
Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.