• Alexandra Mpatz

A Day to Remember | Women’s Equality Day - August, 26th

Η 26η Αυγούστου έχει οριστεί στην Αμερική ως Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (Women’s Equality Day).


Τι κρύβει όμως πίσω της αυτή η ημέρα για τις γυναίκες της Αμερικής;

Τι είναι αυτό που γιορτάζεται κάθε χρόνο τα τελευταία 50 περίπου χρόνια;


Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την πρόοδο των γυναικών της Αμερικής προς την ισότητα με τους άνδρες, καθώς γιορτάζεται η επέτειος του ψηφίσματος της δέκατης ένατης τροπολογίας στο Σύνταγμα των Η.Π.Α., το οποίο παρείχε πλήρη ψήφο στη γυναίκα.

History Check ▼


Το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες μπορεί να φαίνεται σε εμάς ως κάτι αυτονόητο, όμως στην πραγματικότητα άργησε πολύ να έρθει σε πολλές χώρες και πραγματοποιήθηκε μετά από σκληρούς αγώνες των γυναικών.


Στην Αμερική το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών είχε προταθεί αρχικά το 1878, χωρίς όμως να έχει την αναγκαία υποστήριξη. Αργότερα το 1920 προτάθηκε ξανά και αυτή τη φορά η τροπολογία πέρασε, παρέχοντας στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.


Συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα του 1920, 35 πολιτείες ψήφισαν για την επικύρωση της τροποποίησης, αλλά τέσσερις πολιτείες αρνήθηκαν να εξετάσουν το ψήφισμα για διάφορους λόγους, ενώ οι υπόλοιπες είχαν απορρίψει την τροπολογία εντελώς. Έτσι, το Τενεσί έγινε το πεδίο μάχης για να αποκτηθούν τα τρία τέταρτα των πολιτειών που χρειάζονταν για την επικύρωση της τροποποίησης.


Ο Χάρι Τ. Μπερν, ένας 24 χρονος νομοθέτης στο Τενεσί, αποφάσισε να καταψηφίσει την τροπολογία, αλλά άλλαξε την ψήφο του μετά από παρότρυνση της μητέρας του, διασφαλίζοντας την επικύρωση της 19ης τροπολογίας. «Ήξερα ότι η συμβουλή μιας μητέρας είναι πάντα η ασφαλέστερη για να ακολουθήσεις και η μητέρα μου ήθελε να ψηφίσω για επικύρωση», είπε, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συντάγματος.Το 1971, το Κογκρέσο αναγνώρισε επίσημα την 26η Αυγούστου ως Ημέρα Ισότητας των Γυναικών, η οποία όχι μόνο τιμά την επικύρωση της δέκατης ένατης τροπολογίας, αλλά τονίζει και τις συνεχείς προσπάθειες των γυναικών για επίτευξη ισότητας.


Στην Ελλάδα οι γυναίκες ψήφισαν πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Αυτή ήταν και η απαρχή της καθολικής ψηφοφορίας στη χώρα μας.


Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να τιμήσεις τη μέρα αυτή;


▶ Μάθε την ιστορία της ημέρας αυτής

Αναγνώρισε και ευχαρίστησε τις γυναίκες γύρω σου για τη σκληρή δουλειά τους

▶ Υποστήριξε επιχειρήσεις με ιδιοκτήτες γυναίκες

Μάθε για σημαντικές γυναίκες που συνέβαλαν στο δικαίωμα ψήφου

Ψήφισε και εσύ ως γυναίκα στις εκλογές


It's pretty clear that if men were having babies we'de have different policies.

-Barack ObamaΠηγές:


- Scottie Andrew, C., 2020. Women's Equality Day And It Might Not Exist If It Weren't For One Legislator's Mother. [online] CNN. Available at: <https://edition.cnn.com/2019/08/26/us/womens-equality-day-aug-26-trnd/index.html> [Accessed 10 August 2020].


- Encyclopedia Britannica. 2020. Women's Equality Day | American Holiday. [online] Available at: <https://www.britannica.com/topic/Womens-Equality-Day> [Accessed 10 August 2020].


- National Today. 2020. WOMEN’S EQUALITY DAY - August 26, 2020 | National Today. [online] Available at: <https://nationaltoday.com/womens-equality-day/> [Accessed 10 August 2020].


- National Constitution Center – constitutioncenter.org. 2020. Why Is August 26 Known As Women’S Equality Day? - National Constitution Center. [online] Available at: <https://constitutioncenter.org/blog/why-august-26-is-known-as-womans-equality-day> [Accessed 10 August 2020].


- Οι Ελληνίδες Στις Κάλπες. 2020. [online] Σαν Σήμερα .gr. Available at: <https://www.sansimera.gr/articles/8> [Accessed 10 August 2020].

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.