Θέλεις να βοηθήσεις;

Ενημερώθηκε: 28 Μαι 2020

Οφείλουμε όλοι μας να παραδεχτούμε ότι έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος σε θέματα ισότητας φύλων. Όμως, παρά την πολλά υποσχόμενη εξέλιξη που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, υπάρχει ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει στις Έμφυλες Ανισότητες στην Καριέρα και στην Προσωπική Ζωή ενός Ατόμου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.


“Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται 16 έως 22 τοις εκατό λιγότερο από τους άνδρες. Οι γυναίκες κάνουν κατά μέσο όρο τριπλάσια μη αμειβόμενη και οικιακή εργασία σε σχέση με τους άνδρες, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την οικονομική τους ασφάλεια. Επίσης, τουλάχιστον ένα τέταρτο των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους.”


Θέλοντας να ξεκινήσει μία συζήτηση γύρω από το ζήτημα, το She & He με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε το πρόγραμμα “A two sided story” που διήρκησε από τις 18 έως 24 Μαΐου, και αποτελούνταν από τέσσερις ημέρες διαδραστικών workshops και από δύο ημέρες με ομιλίες ξεχωριστών καλεσμένων.Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το She & He πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τις Έμφυλες Ανισότητες στην Εργασία.

Εδώ μπορείτε να συμπληρώσετε το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο και να συμβάλετε στην έρευνα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε αναλυτικά τα events και τα συμπεράσματα των συζητήσεων του "A Two Sided Story".Workshop / 1

Εκπαιδευτής: Χρήστος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτής σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων.

Θέμα: “Εισαγωγή στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα στην Ελλάδα”

Συμπεράσματα: Με το τέλος του workshop όλοι οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν εργαλεία σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατανόηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κοινότητα στον εργασιακό χώρο και πραγματικά να φέρουν μεγάλες αλλαγές. Τέλος, όλοι οι συμμετεχοντες κατανόησαν ότι ένα training 2 ωρών μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας γύρω από το ζήτημα. Πραγματικά αξίζει όλοι να πάρουμε τον χρόνο, ώστε να εκπαιδευτούμε στο συγκεκριμένο θέμα.Workshop / 2

Εκπαιδεύτρια: Αρτεμισία Νικολαΐδου, Ιδρύτρια της ομάδας Ethical Paths

Θέμα: “Low Waste Guidelines: Εισαγωγή στο Zero Waste”

Συμπεράσματα: Μέσα από το workshop ενημερωθήκαμε για τις έρευνες και τα στατιστικά που υπάρχουν σχετικά με τα οφέλη του "zero waste lifestyle". Κατανοήσαμε τόσο τα θετικά αποτελέσματα αυτού στο περιβάλλον, όσο και τα πλεονεκτήματα στην υγεία και στην οικονομία.
Workshop / 3

Εκπαιδεύτρια: Χριστίνα Σαμαρά, Trainer του She & He

Θέμα: Σεξουαλική παρενόχληση στην ψηφιακή εποχή

Συμπεράσματα: Ήταν ένα εξαιρετικά πρακτικό workshop που μας έδειξε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στα social media και τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε αν μας συμβεί κάτι τέτοιο.Workshop / 4

Εκπαιδεύτρια: Lea Friedberg, Project lead – Nyt Europa, Boardmember – Danish Womens counsil, Member of advisery board to the Danish minister of Equality και Generation Equality ambassador for Denmark (UN Women)

Θέμα: Leadership Workshop

Συμπεράσματα: Μέσα από αυτό το workshop, είδαμε τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα και πώς μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης της ώστε να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και να καταρρίψει τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί στο μυαλό της, σχετικά με το φύλο και την ηγεσία.
Το ενδιαφέρον ωστόσο κορυφώθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο όπου επαγγελματίες, γυναίκες αλλά και άντρες, αναφέρθηκαν σε καταστάσεις της καριέρας τους, στις οποίες βίωσαν έμφυλες ανισότητες.Ομιλίες / 23 και 24 Μαΐου

▪ Μάγκυ Κοντού, UI/UX Designer, και ο Βασίλης Ντάνιας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, BEAT, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο γεγονός του ότι οι γυναίκες δεν επιλέγουν κλάδους πληροφορικής και τεχνολογίας και γιατί είναι σημαντικό αυτό να αλλάξει, αλλά και στην σημαντικότητα της ύπαρξης διαφορετικότητας εντός μιας ομάδας ώστε να υπάρχει πληθώρα διαφορετικών ιδεών.

Ελένη Κουκκίδου, Brand & Digital Designer, που δήλωσε υπέρμαχος της ανάγκης για μη ύπαρξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία, ισάξια αντιμετώπιση και ότι η αντιμετώπιση των διακρίσεων έρχεται μέσα από την σκληρή δουλειά και την προσπάθεια.


Αναστάσης Κόκκοτας, Δάσκαλος Χορού & Χορογράφος και η Κλαίρη Καραπιδάκη, Dance Entrepreneur, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον σεξισμό και στα στερεότυπα που υφίστανται στην βιομηχανία του χορού.


Συράκος Ιωάννης Κεσέν, Ιστορικός ο οποίος εξήγησε πώς μεγαλώνουν τα κορίτσια στο ελληνικό παραδοσιακό σπίτι του σήμερα.


Μαρία Αμανατίδου, Δημοσιογράφος & Συγγραφέας, με τίτλο ομιλίας "Psycho Slut!.


Φύλλις Γαβριηλίδου, Συγγραφέας & Συν-δημιουργός του The Brain Hacking Academy, και Δημήτρης Γκιόκας, επιχειρηματίας & Συνιδρυτής του The Brain Hacking Academy, οι οποίοι μίλησαν για την αυτοεικόνα, την προσωπική ενδυνάμωση και την επιτυχία.


Πέλλα Χριστίνα Παπαχρήστου, Creative Director του PCP Clothing, αναφερόμενη στην διάκριση που βιώνουν γυναίκες επιχειρηματίες, έκανε λόγο για τα εμπόδια που συναντιούνται όχι μόνο λόγω φύλου αλλά και λόγω ηλικίας.


Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκε η θετική πρόοδος, αλλά και οι τομείς που χρήζουν βελτίωσης.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση αυτής της εβδομάδας και εσάς που την παρακολουθήσατε και την κατευθύνατε με τα ερωτήματά σας.


Σύντομα θα ανέβουν όλες οι ομιλίες στο website μας.

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε &eta