"The Greek Girl" ή αλλιώς το "Κορίτσι του Ήλιου"

Ενημερώθηκε: 30 Ιουν 2020


Όλα ξεκίνησαν ένα σούρουπο του περασμένου Ιούλη στο μυαλό μιας νεαρής 20χρονης Ελληνίδας. Μέσα σε μια Ελλάδα που μοιάζει με καζάνι που βράζει, που υπάρχει μια ελπιδοφόρα νότα στην ατμόσφαιρα για το μέλλον, μέσα σε μια Ελλάδα που τρέχει με όλες τις δυνάμεις της να προλάβει την Ευρώπη για ακόμη μία φορά, κάπου στο μυαλό ενός κοριτσιού γεννιέται το #TheGreekGirl. Αυτή, λοιπόν, η νεαρή εκείνο το βράδυ του Ιουλίου αναζητούσε μια ταυτότητα, αναζητούσε τις ρίζες της ή ας το πούμε απλά «ήθελε να ανήκει κάπου».


Ίσως πολλά ακόμη κορίτσια στην Ελλάδα να αναζητούν την ταυτότητά τους ως Ελληνίδες, όμως η νεαρή Ευρυδίκη τόλμησε να εκφράσει τις σκέψεις της για αυτό το όραμά της. Η Ευρυδίκη Κόφφα, λοιπόν, ή αλλιώς γνωστή ως @yurichat σύμφωνα με το username του Instagram της είναι blogger και θέλει να δημιουργήσει ή ίσως καλύτερα να ανακαλύψει το πρότυπο της Ελληνίδας γυναίκας/κοριτσιού. Όπως λέει και η ίδια, βλέπει την Ελληνίδα ξυπόλητη να αγγίζει τις ρίζες της, με δέρμα που έχει απορροφήσει κάθε ακτίνα του ήλιου, να χορεύει ενώ τα μάγουλά της είναι χαρακωμένα από το θαλασσινό αλάτι, με ρούχα λιτά, ελαφριά, αέρινα και χαμογελά με τα μάτια. Θα μπορούσε να την ονομάσει και κορίτσι του ήλιου, καθώς αναγεννιέται κοντά στη φύση. «Το #TheGreekGirl είναι ένα άμορφο πρότυπο στα μάτια ενός κοριτσιού που έψαχνε τον ήλιο και την θάλασσα», λέει η Ευρυδίκη ελπίζοντας να δώσει μορφή σε αυτό το πρότυπο.


Η Ευρυδίκη έκανε μια βουτιά στο παρελθόν για να γνωρίσει την Ελλάδα από όλες τις πλευρές της με σκοπό να δημιουργήσει το #TheGreekGirl. Έτσι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί αυτό το hashtag σε φωτογραφίες που εκφράζουν το κορίτσι του ήλιου στα social media, όπως και πολλές ακόμα κοπέλες και θα προσπαθήσει να το διαδώσει σε όλη την Ελλάδα, ώσπου με μια αναζήτηση στο google ο κόσμος να βλέπει την πραγματική Ελληνίδα, το πραγματικό Greek Girl.Συνέντευξη με την Ευρυδίκη..


 • Πες μας λίγα πράγματα για σένα, μίλησε μας για την Ευρυδίκη.

Είμαι ένας εντελώς αυθόρμητος και περίεργος για την ζωή άνθρωπος. Αγαπώ πολύ την ζωή και τους ανθρώπους. Νιώθω πως σχεδόν πάντα το εγώ μου χωρίζεται στα δύο. Μόνο που το δεύτερο μέρος του μοιάζει να το ανακάλυψα λίγα χρόνια πριν. Μιλώντας για την δημιουργική μου πλευρά που όσο περνά ο καιρός φαίνεται να της αφήνομαι.

 • Πώς ξεκίνησες το blogging και για ποιο λόγο;

Το blogging ξεκίνησε εξαιτίας της προαναφερθείσας περιέργειας που έχω για οτιδήποτε γύρω μου, ακόμη και το internet. Στην ηλικία των 16 θέλησα να εξερευνήσω την ταυτότητα και το style μου, το internet και το blogging ήταν το κατάλληλο μέσο. Μου έδωσε αφορμή να ανακαλύψω τον εαυτό μου, με άλλα λόγια να εκφραστώ ελεύθερα.

 • Τι είναι αυτό που σου ελκύει το ενδιαφέρον ώστε να παρατηρείς τους ανθρώπους γύρω σου;

Θεωρώ πως έχει να κάνει με την κλίση που έχω στην βιολογία και τις σπουδές μου πάνω στις βιοτεχνολογικές επιστήμες. Η ιδιαιτερότητα του DNA και οι τυχαίες ομοιότητες που μπορούμε να παρουσιάζουμε ταυτόχρονα ορισμένοι άνθρωποι απλώς με κάνει να μην σταματώ να σκέπτομαι, το πόσο όμοιοι και αρμονικά διαφορετικοί είμαστε μεταξύ μας.

 • Μέσα από τα μάτια της Ευρυδίκης, πως μοιάζουν αυτοί οι άνθρωποι που παρατηρείς;

Ανεξήγητες φιγούρες θα έλεγα. Από μικρή έβαζα τον εαυτό μου να σκέπτεται τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά άλλαζα την ζωή μου, τις σκέψεις, το σώμα μου με κάποιον τυχαίο άγνωστο. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία ακόμη και αν τις περισσότερες φορές απέχει από αυτή που θέλει να πει με την εικόνα που φορά.

 • Έχουμε δει πως στο blog σου μιλάς για τη γυναίκα, τη θέση της στην κοινωνία, τη σχέση της με το ανδρικό φύλο και τη γυναικεία φιγούρα. Πώς πιστεύεις ότι αντιμετωπίζεται η γυναίκα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;

Η γυναίκα πολλές φορές μοιάζει πιο χαοτική από έναν άνδρα και όντας γυναίκα και Ελληνίδα, θέλησα να αναζητήσω το πριν και το μετά της. Έχουν γίνει σαφώς μεγάλες προσπάθειες και αλλαγές σε μια Ελλάδα που την βαστούσαν κυρίως πατριαρχικές οικογένειες. Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να προσπαθεί να κατανοήσει τις ανάγκες της και την θέση της ξεχνώντας το μυστικιστικό και άδικο παρελθόν. Πιστεύω λοιπόν, πολύ στο μέλλον. • Ποια πιστεύεις πως είναι η μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη της γυναικείας φύσης;

Θεωρώ πως είναι η δύναμη που της χαρίζει η φύση να χωρίζει το σώμα της στα δύο και να δημιουργεί έναν άνθρωπο. Η φύση της έχει χαρίσει αντοχή στους πόνους και εύκολη προσαρμογή του σώματος σε διάφορες αλλαγές. Πεπεισμένη ότι μπορεί να κάνει το οτιδήποτε έρθει στο μυαλό της.

 • Γυναικείο σώμα. Θεωρείς ότι είναι μέσο ενδυνάμωσης των νέων γυναικών, οι οποίες ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους;

Το σώμα μας είναι το πρώτο και ιδανικό μας σπίτι. Είναι σημαντικό να μάθουμε να το φροντίζουμε γιατί δεν θα υπάρξει άλλο. Η γυναίκα είναι σημαντικό να συνδεθεί πνευματικά με το σώμα της μέσα και έξω, να το εξερευνήσει και να κατανοήσει πως είναι τόσο διαφορετικό όσο και όμοιο με αυτό άλλων γυναικών.

 • Ασχολείσαι πολύ με τη γυναικεία μόδα. Πόσο σημαντικό είναι για σένα να εκφράζεσαι μέσα από αυτό;

Θεωρώ πως είναι ένας τρόπος έκφρασης. Σε συνδέει και σε ξεχωρίζει από άλλους ανθρώπους. Το προσωπικό style είναι κομμάτι του εαυτού μας. Μπορεί επίσης να είναι μια εικόνα που λατρεύουμε να μας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο. Προσωπικά μου δίνει κίνητρο και δυναμισμό, είναι αλληλένδετο με την διάθεση μου, είναι τρόπος επικοινωνίας με ανθρώπους που αγαπούν το ίδιο style και ένα μέσο να ξεχωρίζω από το «μαύρο και το άσπρο» κουτί που σου βάζει ως όριο η κοινωνία.

 • Πες μας για το #TheGreekGirl. Πώς το εμπνεύστηκες και ποιο ακριβώς είναι το όραμά σου;

Το #TheGreekGirl πήρε την μορφή του πέρυσι το καλοκαίρι. Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό μου, αλλά η δημιουργία και η αναζήτηση της μοντέρνας Ελληνίδας γυναίκας δεν βγήκε ποτέ από το μυαλό μου. Έφτιαξα αυτό το hashtag ώστε να φέρω κοντά μου κορίτσια που είχαν την ίδια ανησυχία. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια όμορφη κοινότητα. Ανταλλάσσουμε φωτογραφίες, εικόνες, ιδέες και συναισθήματα. Παίρνουμε έμπνευση η μια από την άλλη. Το #TheGreekGirl οριοθετεί μια νέα εποχή για την Ελληνίδα γυναίκα. Για πρώτη φορά κοιτάμε ρεαλιστικά τη ζωή και τις ανάγκες που έχει ένα νέο κορίτσι. Ξεφεύγουμε από την αρχαία Ελληνίδα, την τέλεια αποτυπωμένη ξένη και προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε την αλήθεια της Ελληνίδας του σήμερα. Από το lifestyle έως και τα ρούχα που φορά το #TheGreekGirl είναι ένα ελεύθερο κορίτσι με την αύρα του καλοκαιριού που αναζητά την αλήθεια και το μέλλον της σε μια Ελλάδα που κοιμάται με το παρελθόν της. Το όραμα μου είναι κυρίως να γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι την ιδεολογία πίσω από αυτό το hashtag, να το αγκαλιάσουν όσοι το πιστεύουν και να μπορεί να διακρίνεται σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μοντέρνων Ελληνίδων.

 • Σήμερα, αφού έχεις ξεκινήσει το #TheGreekGirl, και έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό σου, μπορείς να πεις ότι ανήκεις κάπου;

Νιώθω πως ανήκω σε αυτό το άμορφο πρότυπο που με έφτιαξα με την φαντασία μου, αλλά δεν σταματά εκεί. Το #TheGreekGirl έχει γίνει τρόπος ζωής για εμένα. Δεν σταματούν ποτέ οι σκέψεις μου στο πως, γιατί και την συνέχεια όλου αυτού που έχει δημιουργηθεί.

 • Πιστεύεις, με το εγχείρημα σου, ότι θα καθιερωθεί η ταυτότητα του #TheGreekGirl, αυτή η ταυτότητα που θα κάνει τις νέες κοπέλες και γυναίκες να ξεχωρίσουν από το παρελθόν τους;

Οι νέες γυναίκες αυθόρμητα ξεχωρίζουν μόνες από τους από το παρελθόν της Ελλάδας, καθώς έχει αλλάξει έντονα η εποχή στην οποία ζούμε. Θα ήθελα να αγκαλιάσουν την ταυτότητα τους και να μην αφήσουν πίσω τους για πάντα. Παίρνουμε κομμάτια του παλιού και τα φέρουμε στο τώρα. Το παλιό μας κάνει πιο δυνατούς, μα δεν το αφήνουμε να μας απορροφήσει, είναι κομμάτι μας αλλά όχι ολόκληρο το εγώ μας.

 • Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή στις νέες κοπέλες εκεί έξω ποια θα ήταν αυτή;

Να φροντίζουν το σώμα τους και να το αγαπούν. Ακούστε το σώμα σας πάντα λέει την αλήθεια. Εξερευνήστε το μυαλό και τη ζωή σας. Κάντε αυτό που θέλετε no matter what αρκεί να πιστεύετε σε αυτό.


Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.