Πρότυπα social media και πως επηρεάζουν την ψυχολογία της γυναίκας

Η δύναμη των social media έχει φέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία της γυναίκας, ιδιαιτέρως σε ό,τι έχει να κάνει με το σώμα της.


Για παράδειγμα, η υπέρ-έκθεση του γυναικείου σώματος στα social media έχει δημιουργήσει ως συνήθως κάποια πρότυπα. Από την μία τα αδύνατα σώματα των μοντέλων και από την άλλη τα curvy σώματα των influencer, κατηγοριοποιώντας έτσι, το γυναικείο σώμα σε ελκυστικό και μη.


Έρευνα που διεξάχθηκε σε ένα ιατρικό κέντρο στην Φλόριντα έδειξε ότι το 87% των γυναικών συγκρίνει το σώμα τους με τα πρότυπα που προωθούν τα social media,αντίστοιχα για τους άνδρες αυτό κυμαίνεται στο 65%.


Κάθε σχόλιο που υπάρχει για το σώμα μιας γυναίκας, αδύνατο-χοντρό, ελκυστικό-άσχημο, φέρει ένα άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση της. Για παράδειγμα γυναίκες που θεωρούν ότι το σώμα τους είναι με οποιονδήποτε τρόπο άσχημο, προσδιορίζονται από κάποια ανασφάλεια που ξεκινάει με το σώμα τους και επηρεάζει και άλλα κομμάτια του χαρακτήρα τους.


Από την άλλη, γυναίκες που θεωρούν το σώμα τους ελκυστικό είναι αυτές που φέρουν, κατά πάσα πιθανότητα, την κονκάρδα της αυτοπεποίθησης. Καμία από τις δύο περιπτώσεις γυναικών δεν συσχετίζεται με το αν ακολουθούν τα εκάστοτε πρότυπα, o τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά είναι και θα είναι πάντα υποκειμενικός.


Ουσιαστικά, σε αυτό το σημείο κρύβονται και τα θετικά των social media. Η έκφραση διαφορετικών απόψεων , η έκθεση φωτογραφιών από τον οποιονδήποτε , η δυνατότητα συζήτησης είναι πράγματα που προσφέρουν τα social media και έχουν δώσει το έναυσμα για επαναπροσδιορισμό της ομορφιάς του γυναικείου σώματος. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram έχουν προσφέρει τα τελευταία χρόνια την δυνατότητα προβολής μιας πιο υγειούς εικόνας του γυναικείου σώματος, ενισχύοντας έτσι στην αυτοεκτίμηση πολλών νέων γυναικών. Δόθηκε χώρος σε πολλές γυναίκες να συζητήσουν και να αμφισβητήσουν πολλά στερεότυπα που υπήρχαν και υπάρχουν γύρω από το γυναικείο σώμα.Φυσικά, το θέμα δεν σταματάει μόνο στο ιδανικό σώμα. Eίναι και η ιδανική ζωή. Είναι εκείνες οι δημοσιεύσεις των social media που δείχνουν μια ζωή με πολλούς φίλους, πάρτι, ταξίδια, φαγητά, ρούχα κτλ. Κάνεις δεν θα ανεβάσει κάποια φωτογραφία που να δείχνει ένα άσχημο χτένισμα, μια αποτυχία σε κάποιο μάθημα. Πολλές γυναίκες αισθάνονται άγχος συγκρίνοντας την ζωή τους με αυτή που παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να είναι όλο και λιγότερο χαρούμενες.


Μια άλλη εξέλιξη που καθόρισαν και αναδιαμόρφωσαν τα social media είναι το κίνημα του φεμινισμού. Οι γυναίκες γενικά στον χώρο των media βρίσκονται σε μειοψηφία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν την επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, επιτρέποντας σε ένα μεγάλο εύρος γυναικών ανεξαρτήτως ισχύος να ακουστεί. Σημαντικό παράδειγμα είναι το κίνημα του #MeToo. Γυναίκες μπόρεσαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για την ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία που υπέστησαν και να βρούνε συμπαράσταση και αλληλεγγύη από μία μεγάλη ομάδα ατόμων που περιελάβανε όχι μόνο γυναίκες αλλά και άντρες.Όσον αφορά το ελληνικό #MeToo που αποτελεί τον κορμό των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό , επιβεβαιώνεται η δύναμη των social media.Βοήθησαν στην άμεση διάδοση των ιστοριών που με την σειρά του πυροδότησαν την συμπαράσταση και κινητοποίηση του κόσμου και τέλος κατέληξε να φτάνει και στα αυτιά της δικαιοσύνης. Από τα τελευταία κατορθώματα είναι και το άνοιγμα ιστοσελίδας metoogreece.gr, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση σεξουαλικής κακοποίησης ,παρενόχλησης και εξουσιαστικής βίας που δέχεται ένα άτομο.

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.