Social media και διατροφικές διαταραχές. Εσύ επιλέγεις τι ακολουθείς.


Ο Μάρτης είναι ο μήνας της γυναίκας και σαν γυναίκα πιστεύω πως το πιο σημαντικό από όλα, είναι να είμαστε κοντά σε γυναίκες που το έχουν ανάγκη.


Ένα θέμα που ταλαιπωρεί χρόνια, ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο είναι οι διατροφικές διαταραχές.


Μέσα σε μία κοινωνία που η τεχνολογία και τα social media υπάρχουν παντού γύρω μας, πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στην αύξηση ή τη μείωση των διατροφικών διαταραχών; Κι αν όντως παίζουν ρόλο, γιατί η επιρροή τους γίνεται τόσο μεγάλη μέρα με τη μέρα;


Η απάντηση δεν θέλει πολύ σκέψη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η έναρξη των διατροφικών διαταραχών γίνεται κυρίως στην εφηβική ηλικία και κατά τη γνώμη μου σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας οι άμυνες μας είναι αρκετά χαμηλές. Οι επιρροές, τα παραδείγματα και τα πρότυπα που παίρνουμε, είναι πολύ πιο εύκολο να καθορίσουν τη ζωή μας ή ένα μεγάλο κομμάτι αυτής.Το 25% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα social media έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, η έντονη δυσαρέσκεια για το σώμα, η αρνητική εικόνα που δημιουργείται προς τον εαυτό σου και μια διαταραγμένη σχέση με την τροφή αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία μιας διατροφικής διαταραχής.Η εικόνα η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στις ζωές μας, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα γύρω από στερεότυπα που έχει δημιουργήσει η κοινωνία θέλοντας τη γυναίκα όσο το δυνατόν πιο αδύνατη βάζοντας την σε καλούπια, αυξάνουν τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών. Για παράδειγμα, το ⅓ των βίντεο που κυκλοφορούν στο YouTube προωθούν σωματα που θα μπορούσαν να καταταχθούν στην κατηγορία “pro-anorexia”, δηλαδή υπέρ της ανορεξίας.


Τα πρότυπο του γυναικείου σώματος στα social media, έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στην σεξουαλικότητα μιας γυναίκας, καθώς νιώθει ντροπή αν το σώμα της δεν πληρεί τα “κριτήρια” του αδύνατου, του γυμνασμένου και του αψεγαδιαστου. Έτσι έρχεται και η αντίληψη ότι το τέλειο γραμμωμένο σώμα είναι το μόνο αποδεκτό και ότι όσο πιο αδύνατη είσαι, τόσο πιο υγιές θεωρείται το σώμα σου, κι αν κάποια δεν μπορεί να αποκτήσει ένα τέτοιο σώμα είναι λόγω έλλειψης εγκράτειας και πειθαρχίας. Βλέποντας την χρήση των φίλτρων να αυξάνεται όλο και περισσότερο, κάποιος αρκετά ανασφαλής με το σώμα του άνθρωπος μπορεί πολύ εύκολα να πέσει σε αυτή την παγίδα, κάνοντας τα πάντα για να αποκτήσει ένα αδύνατο σώμα υποσιτίζοντας τον εαυτό του, υποβάλλοντας τον σε έντονη άσκηση και χρησιμοποιώντας αντισταθμιστικές μεθόδους.Παρόλα αυτά όπως κάθε νόμισμα, και αυτό έχει δύο πλευρές. Ο κόσμος των social media δεν προσφέρει μόνο κακό. Όπως μπορεί με πολλή ευκολία να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ανασφάλειες και να γίνει η πηγή πολλών προβλημάτων, έτσι μπορεί με πολύ όμορφους τρόπους να βοηθήσει άτομα, να καλυτερέψει ζωές και να είναι η στήριξη που μπορεί να θέλεις. Για παράδειγμα, προς τιμήν της εθνικής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των διατροφικών διαταραχών στις ΗΠΑ το Instagram, το Pinterest και το TikTok παρουσίασαν καινούργιες πολιτικές και δυνατότητες υποστήριξης για χρήστες που επηρεάζονται από λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές σελίδες που προωθούν το body positivity και το body neutrality δύο κινήματα που έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο βοηθώντας πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα γυναίκες να αποδεχθούν το σώμα τους, να αποβάλουν και να απαλλαγούν από ανασφάλειες, να αγκαλιάσουν κομμάτια του σώματός τους τα οποία μισούσαν και ουσιαστικά να δουν αυτό που πραγματικά είναι, όμορφα πλάσματα με το δικό τους ξεχωριστό σώμα.Καθετί στη ζωή μας μπορεί είτε να μας βοηθήσει είτε να μας καταστρέψει. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να βρεις τη δύναμη μέσα σου να αποδεχτείς και να αγκαλιάσεις αυτό που θεωρείς εσύ ελάττωμα και να αγαπήσεις τον εαυτό σου για αυτό ακριβώς πού είναι. Για τίποτα λιγότερο και για τίποτα περισσότερο. Γιατί στο τέλος της ημέρας να θυμάσαι πως το μόνο άτομο που θα είναι εκεί για σένα είσαι εσύ. Για αυτό γίνε το πρότυπό σου, η μούσα σου, το άτομο που θα ήθελες να έχεις δίπλα σου όταν νιώθεις πως τίποτα δεν πάει καλά. Η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός είναι το “α και το ω” στη ζωή μας μην το ξεχνάς ποτέ αυτό αγαπημέν@ μου!


Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.