• Efi Makamtzi

Σεξ και Κορονοϊός: Λύνουμε τις απορίες σας

Ενημερώθηκε: 16 Απρ 2020

"Είσαι ο ασφαλέστερος σεξουαλικός σου σύντροφος".


Μπορώ να κάνω σεξ εν μέσω lock down;


Μπορώ να κάνω σεξ εν μέσω lock down με νέους συντρόφους;


Πώς θα αυξήσουμε ξανά την σεξουαλική επαφή με σύντροφο που μένουμε στον ίδιο χώρο;

Παρακάτω θα απαντήσουμε τις ερωτήσεις αυτές σύντομα μέσα από έγκυρες πηγές που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.«Ο COVID-19 είναι ένας αναπνευστικός ιός. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου και της στενής επαφής, αλλά δεν μεταδίδεται άμεσα γενετικά»

Mark Surrey, κλινικός καθηγητής στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής David Geffen της UCLA


Μπορώ να κάνω σεξ εν μέσω lock down;


Η απάντηση αυτονόητη και εύκολη αν κανείς έχει ενημερωθεί σωστά. Ναι μπορείς αλλά μόνο αν ζεις με την/τον σύντροφό σου στον ίδιο χώρο. Διαφορετικά θα χρειαστεί να ακολουθήσεις την διαδικασία καραντίνας 14 ημερών ώστε να βεβαιωθείτε ότι και οι δύο είστε υγιείς.


Μπορώ να κάνω σεξ εν μέσω lock down με νέους συντρόφους;


Η λογική της καραντίνας είναι να μειώσουμε/μηδενίσουμε τις επαφές. Γι'αυτόν το λόγο η απάντηση είναι ναι αλλά όχι με φυσική επαφή. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι όπως το sexting και ο αυνανισμός με τους οποίους μπορείς να γνωρίσεις νέα άτομα ή να ανακαλύψεις περισσότερο τον εαυτό σου αντίστοιχα.


Πώς θα αυξήσουμε ξανά την σεξουαλική επαφή με την/τον σύντροφό μου με την/τον οποία/ο μένουμε στον ίδιο χώρο;


Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μείωσης της σεξουαλικής επαφής.


«Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το lock down της Νέας Υόρκης, η κατανάλωση κρασιού μας έχει αυξηθεί, αλλά η συχνότητα που κάνουμε σεξ έχει μειωθεί πολύ»

Νίκολας, 27 ετών


Σημαντική αιτία για αυτό είναι το άγχος, η δυσκολία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και όσο περίεργο και να ακούγεται, οι κανόνες του social distancing.


Μία καλή αρχή για να αυξήσουν και πάλι τα ζευγάρια τη φυσική τους επαφή είναι να έχουν σταδιακή επαφή, ίσως με μία αγκαλιά ή ένα άγγιγμα (Valdesolo, 2020).

Επίσης πολύ σημαντική είναι η συζήτηση γύρω από αυτό. Οι σύντροφοι χρειάζεται να παραδεχτούν τις σκέψεις τους ώστε να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και να δουν την καραντίνα ως μία "ευκαιρία" για περισσότερη ποιοτική σεξουαλική επαφή και πειραματισμό.

Με άλλα λόγια...


Ο COVID-19 δεν μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Μεταδίδεται όμως με το σάλιο.

Σεξ χωρίς σάλιο σχεδόν αδύνατο. Άρα μέχρι να παύσει το social distancing, θα χρειαστεί να γίνουμε λιγάκι πιο δημιουργικοί στη σεξουαλική ζωή μας.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τρόπους με τους οποίους θα πετύχετε ακριβώς αυτό!


Stay Home and Stay Safe


Στις 22 Απριλίου το She & He, μαζί με την Ειρήνη Χειρδάρη, Sex Coach και Sex Therapist, θα λύσουν όλες τις απορίες σου σχετικά με το θέμα.


Μάθε περισσότερα εδώ.
Πηγές:


Renwick, D., 2020.Can I Have Sex? A Guide To Intimacy During The Coronavirus Outbreak. [online] the Guardian. Available at: <https://www.theguardian.com/us-news/2020/apr/05/can-i-have-sex-a-guide-to-intimacy-during-the-coronavirus-outbreak> [Accessed 15 April 2020].


Valdesolo, F., 2020.Couples On How Their Sex Lives Have Changed Amid COVID-19. [online] Vogue. Available at: <https://www.vogue.com/article/couples-sex-lives-amid-covid-19> [Accessed 15 April 2020].


Lee, B., 2020.Can You Have Sex With COVID-19 Coronavirus Spreading? Here Is How. [online] Forbes. Available at: <https://www.forbes.com/sites/brucelee/2020/03/22/can-you-have-sex-with-covid-19-coronavirus-spreading-here-is-how/#277ba12a50a8> [Accessed 15 April 2020].


Health.com. 2020.Sex During The Coronavirus Pandemic: What's Safe, And What Experts Don't Want You To Do. [online] Available at: <https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/sex-during-coronavirus-pandemic> [Accessed 15 April 2020].

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Γι