• Efi Makamtzi

Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις | World Suicide Prevention Day

Ενημερώθηκε: 10 Σεπτ 2020

10 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Σκοπός της ημέρας, να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το ζήτημα.


Αρκεί όμως μόνο μία ημέρα αφιερωμένη στην πρόληψη, όταν κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποι@ χάνει τη ζωή τ@;

Τα περιστατικά απόπειρας αυτοκτονιών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά συχνότερα στις γυναίκες. Παρ'όλα αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στους άνδρες.


Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα φύλα διαφέρουν στους ρόλους και στις ευθύνες τους. Αυτές οι διαφορετικά κατασκευασμένες κοινωνικές διαφορές αλληλοεπιδρούν με τις βιολογικές τους διαφορές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διαφορετική «προσέγγιση της αυτοκτονίας» από κάθε φύλο.


Παρ'όλα αυτά η παραπάνω υπόθεση ίσως δεν είναι απόλυτα αληθής, αφού οι έρευνες σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονιών στις γυναίκες είναι συγκριτικά λιγότερες από αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί για τους άνδρες. Αιτία αυτού είναι η χαρακτηριστικά υψηλότερη θνησιμότητα που υπάρχει στον ανδρικό πληθυσμό.


Λόγοι απόπειρας αυτοκτονίας των γυναικών


  • Τα παιδικά τραύματα συμπεριλαμβανομένων της σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

  • Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα από τα πιο σημαντικά αιτία αυτοκτονίας των γυναικών. Έρευνες δείχνουν ότι αν μία γυναίκα δεν έχει μία ισχυρή ομάδα υποστήριξης γύρω της, η αυτοκτονία της μπορεί να μην συμβεί απλά λόγω ψυχικών προβλημάτων, αλλά να είναι «αυτοκτονία εκδίκησης»(«revenge suicide»), με σκοπό να αναγκάσει άλλους να εκδικηθούν για την κακοποίηση που έχει δεχθεί, αφού ο κοινωνικός και οικογενειακός της κύκλος δεν το έκανε.

  • Ο εμμηνορροϊκός κύκλος συνδέεται με μη θανατηφόρα αυτοκτονική συμπεριφορά, με απόπειρες αυτοκτονίας να συμβαίνουν συχνότερα στις φάσεις του κύκλου όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλότερα.

  • Η εγκυμοσύνη έχει συνήθως «προστατευτικό αποτέλεσμα» κατά της αυτοκτονίας. Βέβαια αυτό το «προστατευτικό αποτέλεσμα» μειώνεται όταν η μητέρα είναι μικρότερη των 20 ετών, εάν έχει υπάρξει αποβολή ή αν η εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη.

  • Ένα αναδυόμενο ζήτημα είναι ότι οι γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας που δεν μπόρεσαν να συλλάβουν μετά τη θεραπεία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

  • Τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα είναι ακόμα μία σημαντική αιτία. Το 42% των τρανς εφήβων που δεν αυτοπροσδιορίζονται αποκλειστικά ως άνδρες ή γυναίκες έχουν τουλάχιστον μία προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας. Περίπου το 30% των τρανς γυναικών εφήβων - που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες αλλά έχουν πιστοποιητικά γέννησης όπου χαρακτηρίζονται ως άνδρες - έχουν δοκιμάσει να αυτοκτονήσουν τουλάχιστον μία φορά. Οι μαύρες trans και non-binary γυναίκες διαφέρουν στα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας 15% και 32% αντίστοιχα. Τέλος, ενώ σχεδόν οι μισοί (47%) των νέων που ανήκουν στην LGBTQIA+ κοινότητα αναφέρουν ότι έλαβαν επαγγελματική βοήθεια ψυχικής υγείας κατά το παρελθόν, μόνο οι 4 στους δέκα (39%) των μαύρων νέων ανέφεραν ότι έχουν κάνει το ίδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αυτοκτονίες στην LGBTQIA+ Κοινότητα, αξίζει να διαβάσετε αυτό το άρθρο.


Η θετική πλευρά για τις γυναίκες

Υπάρχει μία θετική πλευρά η οποία «προστατεύει» τις γυναίκες. Έρευνες του Indian Journal of Psychiatry δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να ζητήσουν, και πιθανότατα να προσφέρουν βοήθεια για συναισθηματική υποστήριξη, να έχουν πιο συχνά οικογενειακή υποστήριξη, κοινωνικά δίκτυα, καλές «κοινωνικές δεξιότητες», είναι πιο πιθανό να συζητούν τα προβλήματά τους με άλλους και να έχουν καλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, παράγοντες που πιθανώς να αποτρέψουν την αυτοκτονία.


Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την πρόληψη αυτοκτονιών στις γυναίκες

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αυτοκτονιών στις γυναίκες είναι η έλλειψη ερευνών που γίνονται στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο λόγος όπως προαναφέραμε είναι ο υψηλός βαθμός θνησιμότητας στους άνδρες.

Παρ'όλα αυτά η αύξηση των ερευνών θα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη, αφού θα βοηθήσει στον εντοπισμό των αιτιών.

Πηγές


Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn