Muzoon AlmellehanΤο πρόσωπο του μήνα είναι η Muzoon Almellehan και είναι Σύρια ακτιβίστρια. Είναι ευρέως γνωστή για το έργο και τη μέριμνά της να παραμείνουν τα κορίτσια της Συρίας στο σχολείο, να λάβουν, δηλαδή, μια σωστή εκπαίδευση γνωρίζοντας τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους.


Η Almellehan γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1999 από τους Eman και Rakan Almellehan και ανατράφηκε στην πόλη Daraa της Συρίας. Μετά την εμφάνιση του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, η πόλη τους πολιορκήθηκε από την κυβέρνηση. Στις αρχές του 2014, η οικογένειά της λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ιορδανία και έζησαν στα στρατόπεδα προσφύγων για τρία χρόνια. Το πρώτο στρατόπεδο στο οποίο ζούσαν ήταν στο Za'atari, από όπου μετακόμισαν στο Azraq, ένα άλλο ιρανικό στρατόπεδο.


Αναγκάστηκαν να μετακινηθούν πολλές φορές μέχρις ότου η Muzoon διαπραγματεύτηκε τη μετάβαση της οικογένειάς της στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τον Ντέιβιντ Κάμερον, με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση σχεδίαζε να αποδεχθεί 20.000 Σύριους πρόσφυγες. Η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Newcastle και η Muzoon ήταν από τα εννέα παιδιά πρόσφυγες που φοίτησαν στο Kenton School. Η προσαρμογή βέβαια στα δεδομένα και τη ζωή της Αγγλίας ήταν αρκετά δύσκολη.


Το έναυσμα για να αγωνιστεί για την εκπαίδευση των κοριτσιών ήρθε όταν τα μισά από τα 40 κορίτσια στην τάξη της στο Za'atari εγκατέλειψαν το σχολείο για να παντρευτούν σε μια εποχή που ο εμφύλιος πόλεμος είχε μόλις ξεκινήσει. Η ίδια προσπάθησε να πείσει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο αλλά και να αποτρέψει τον γάμο των ανήλικων παιδιών.


Η Almellehan είναι φίλη της Malala Yousafzai, η οποία έχει λάβει Νόμπελ Ειρήνης. Συναντήθηκαν το 2014 όταν η Yousafzai επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον οποίο διέμενε η Almellehan. Και η Muzoon, όμως, έχει διακριθεί για τον ακτιβισμό της και έχει αναγνωριστεί σε αρκετές χώρες λαμβάνοντας, μάλιστα, και το χαϊδευτικό παρατσούκλι "Malala of Syria". Το 2015, μπήκε στη λίστα BBC με τις 100 γυναίκες και τον Ιούνιο του 2017 έγινε η νεώτερη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, κάνοντας ταξίδια ανά τον κόσμο για να προωθήσει την εκπαίδευση.


Στις 16 Οκτωβρίου 2017, η Muzoon ταξίδεψε στην Ιορδανία για πρώτη φορά μετά τη μετανάστευσή της για να συναντηθεί, να υποστηρίξει και να βοηθήσει τους μαθητές της χώρας που είχε πληγεί από τον πόλεμο, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να αποκτήσουν εκπαίδευση ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες στη χώρα.


Muzoon ταξίδεψε στο Λονδίνο για να μιλήσει στην εκδήλωση Global Citizen Parliamentary και στη συναυλία Global Citizen Live, όπου υποστήριξε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των κοριτσιών οι οποίες βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


# Βραβεία και τιμές: BBC’s list of 100 influential and inspirational women in 2017, TIME’s 30 Most Influential Teens of 2017,Teen Vogue’s 21 Under 21 Class of 2017 και Women of the Year Award το 2017 του περιοδικού Glamour.

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.