Marsha P. Johnson | Πώς αγωνίστηκε και πέθανε για την απελευθέρωση των gay και των trans

Ενημερώθηκε: 5 Ιουλ 2020

Με τον μήνα που μας πέρασε να είναι ο μήνας του Pride, αλλά και τις διαμαρτυρίες που συμβαίνουν παγκοσμίως κατά του ρατσισμού #BlackLivesMatter, μεγάλη έμφαση δίνεται στα άτομα που ανήκουν στην μαύρη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα.Ένα αξιομνημόνευτο άτομο της κοινότητας αυτής που πιθανώς να έχεις ακούσει είναι η Marsha P. Johnson, μια trans, Αφρο-αμερικανή drag queen, ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των επονομαζόμενων για την εποχή "gay rights".


Η Marsha P. Johnson γεννημένη στις 24 Αυγούστου του 1945 στο Νιού Τζέρσεϊ, ήταν από τις πρώτες που αντεπιτέθηκαν στη βία των αστυνομικών κατά των ατόμων της κοινότητας και υποστήριξαν θερμά τα δικαιώματά τους.


Το "P" στο όνομά της σημαίνει "Pay it no mind" (Μη δίνεις σημασία), μια φράση που χρησιμοποίησε όταν οι άνθρωποι σχολίασαν αρνητικά την εμφάνιση ή τις επιλογές της.

Τον Ιούνιο του 1969, όταν η Marsha ήταν 23 ετών, η αστυνομία επιτέθηκε σε περίφημο gay bar "Stonewall Inn" στη Νέα Υόρκη και ανάγκασε πάνω από 200 άτομα να βγουν στους δρόμους και στη συνέχεια άσκησε βία εναντίον τους. Η Marsha όχι μόνο αντέδρασε στη σύλληψη, αλλά ξεκίνησε και μια σειρά διαμαρτυριών απαιτώντας δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους και τους τρανς.


Ένα μήνα μετά τις διαμαρτυρίες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή gay πορεία στη Νέα Υόρκη, μια κρίσιμη στιγμή για την ομοφυλοφιλική και την trans κοινότητα παντού.Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Marsha και η στενή φίλη της Sylvia Rivera, ίδρυσαν από κοινού το Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR), μια οργάνωση για την υποστήριξη των άστεγων ομοφυλόφιλων και trans ατόμων. Στην πορεία έγινε ακτιβίστρια για το AIDS με το ACT UP.


Αφιέρωσε τη ζωή της στο να βοηθά και να στηρίζει τους άλλους παρά τα ψυχικά προβλήματα που είχε η ίδια.


Η Marsha πέθανε το 1992 σε ηλικία μόλις 46 ετών. Το σώμα της βρέθηκε στον ποταμό Χάντσον, με την αστυνομία της Νέας Υόρκης να το κρίνει ως αυτοκτονία.


Ωστόσο οι φίλοι της υποστήριξαν ότι δεν είχε αυτοκτονικές τάσεις και μάλιστα κάποιοι είπαν ότι είχε παρενοχληθεί νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το σώμα της.


Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2012, η ​​ Mariah Lopez κατάφερε να οδηγήσει το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση της Marsha ως πιθανή δολοφονία.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης μετονόμασε το East River State Park στο Μπρούκλιν, ως "Κρατικό Πάρκο Marsha P. Johnson" και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα άγαλμα προς τιμήν της, το οποίο θα αποκαλυφθεί το 2021.


Το πάθος και η επιμονή της απέναντι στην καταπίεση είναι αναμφισβήτητα, ωστόσο ο αγώνας της συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσω της LGBTQIA+ κοινότητας.


Πηγές


  • El.wikipedia.org. 2020. Μάρσα Π. Τζόνσον. [online] Available at: <https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CF%83%CE%B1_%CE%A0._%CE%A4%CE%B6%CF%8C%CE%BD%CF%83%CE%BF%CE%BD> [Accessed 13 June 2020].

  • Bbc.co.uk. 2020. Pride Month: Who Was Marsha P. Johnson And Why Was She So Important? - CBBC Newsround. [online] Available at: <https://www.bbc.co.uk/newsround/52981395> [Accessed 13 June 2020].

  • British Vogue. 2020. Marsha P Johnson’S Activism Matters Now More Than Ever. [online] Available at: <https://www.vogue.co.uk/arts-and-lifestyle/article/who-was-marsha-p-johnson> [Accessed 13 June 2020].Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn