Judith Butler

Η Τζούντιθ Μπάτλερ αποτελεί το πρόσωπο του μήνα λόγω της καθοριστικής συμβολής της στη θεωρία του φεμινισμού καθώς και σε θέματα σχετικά με το φύλο. Η συμβολή της είναι εμφανής μέσα από το εκτενές της έργο σε βιβλία, άρθρα και δοκίμια.

Η Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler) γεννημένη στις 24 Φεβρουαρίου του 1956 στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ είναι Αμερικανίδα φιλόσοφος. Το έργο της έχει συμβάλει στα πεδία του φεμινισμού, της θεωρίας Queer, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής. Είναι καθηγήτρια στο τμήμα Ρητορικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστημίο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Η Μπάτλερ πήρε το διδακτορικό της στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Γέιλ το 1984 και η διατριβή της δημοσιεύθηκε με τον τίτλο Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth Century France.


Από μικρή θεωρήθηκε από πολλούς ως «προβληματική» , καθώς δεν ήταν σαν τα περισσότερα παιδιά, με το ανήσυχο πνεύμα της να κυριαρχεί και την ίδια να δηλώνει από νωρίς ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει φιλόσοφος. Στα 15 της, οι γονείς της την είχαν στείλει σε έναν ψυχίατρο επειδή κατάλαβαν ότι ίσως είναι ομοφυλόφιλη. Εκείνος κάνοντας μια σύντομη ανάλυση της ανέφερε χαρακτηριστικά : «με τέτοια οικογένεια είσαι τυχερή που μπόρεσες να αγαπήσεις τον οποιονδήποτε». Αργότερα μπαίνοντας στην εφηβεία, συνειδητοποίησε πως είναι λεσβία και η σκέψη και μόνο σχετικά με το κοινωνικό στίγμα που επέφερε η λέξη αυτή την έκανε να αναθεωρήσει τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στους ανθρώπους από την κοινωνία.


Μια φράση που συχνά επαναλαμβάνει στις ομιλίες της είναι: «Αυτό που στην πραγματικότητα μου έδωσε ώθηση εξαρχής να ασχοληθώ με τα θέματα του φύλου, είναι το πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι από τις νόρμες που καθορίζουν τι είναι φυσιολογικό. Θέλω να ελαφρύνω αυτό το βάρος».


Η Μπάτλερ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής της, καθώς η συμβολή της στην διαμόρφωση της φεμινιστικής θεωρίας είναι αδιαμφισβήτητη. Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή της στην πολιτική φιλοσοφία, την ψυχαναλυτική θεωρία και την κοινωνική και πολιτισμική κριτική.


Έχει γράψει πολλά βιβλία, άρθρα, δοκίμια και κείμενα σε συλλογικούς τόμους με θέματα τον φεμινισμό, τη σεξουαλικότητα, το φύλο και πολλά άλλα επίκαιρα θέματα. Το κυριότερο έργο της, το βιβλίο «Αναταραχή Φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας» (1990) εκδόθηκε το 1990 και πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε διάφορες γλώσσες. Με την πρωτοποριακή της σκέψη και τα ριζοσπαστικά για την εποχή έργα της, η Τζούντιθ Μπάτλερ προσπαθεί να ανατρέψει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και τον κόσμο γύρω μας και κυρίως τις κοινωνικές «ταμπέλες» που λαμβάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας.


Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn