Highlights του μήνα

Τα σημαντικότερα νέα του Νοεμβρίου για την ισότητα από τον κόσμο


3/11/2019


Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν σε εκδήλωση για το θηλασμό σε

δημόσιους χώρους που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, στο πλαίσιο

του εορτασμού της Παγκόσμια Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.6/11/2019Φοιτήτρια έπεσε θύμα ασέλγειας από 20χρονο φοιτητή, την ώρα που μελετούσε στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).Σε βάρος του φοιτητή σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα που τον παρέπεμψε στο Α’ Μονομελές Πρωτοδικείο για να δικαστεί. Η προβολή της είδησης στα ΜΜΕ ήταν χλευαστική και δεν προσδόθηκε η αναμενόμενη σοβαρότητα που άρμοζε. Οι τηλεθεατές δε δίστασαν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.6/11/2019


Διαφημιστικό βίντεο στην Τουρκία κατηγορείται για σεξισμό, αναθερμαίνοντας τη συζήτηση για την ισότητα των φύλων. Το βίντεο δείχνει μια γυναίκα που σερβίρει τσάι στο σύζυγό της, ο οποίος κοιτάζει το κινητό του τηλέφωνο χωρίς να την προσέχει. Έπειτα του φέρνει επίσης δυο κομμάτια κέικ και εκείνος εξακολουθεί να αγνοεί την παρουσία της. Αφού κάθισε σε έναν καναπέ δίπλα στο σύζυγό της, η γυναίκα παίρνει το κινητό της και του γράφει: “Μακάρι να έδινες περισσότερη προσοχή στη σύζυγό σου”. Στη συνέχεια ο άντρας σηκώνεται, κάθεται δίπλα της και μοιράζεται μαζί της το κέικ. Το βίντεο προκάλεσε οργή στα social media σχετικά με την απεικόνιση του ρόλου των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στη θέση 130 από τις 149 χώρες στην Έκθεση για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων8/11/2019


Για το δικαίωμά τους να φοράνε γυαλιά στη δουλειά τους μάχονται μέσω του Twitter οι γυναίκες στην Ιαπωνία, μετά από καταγγελίες ότι οι εργοδότες επιβάλουν κυρώσεις σε όσες εργαζόμενες φορούν γυαλιά. Το hashtag “τα γυαλιά απαγορεύονται” (# glasses are forbidden) είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων. Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, αφότου γιαπωνέζικες εταιρείες επέβαλαν στις γυναίκες υπαλλήλους τους να φοράνε ψηλοτάκουνα στη δουλειά τους.15/11/2019


Με 471 ψήφους υπέρ, 128 κατά και 57 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές του κατακρίνουν το σχέδιο νόμου που επιδιώκει την ποινικοποίηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης προς ανηλίκους στην Πολωνία. Η αναθεώρηση του πολωνικού νόμου για την παιδοφιλία θέτει τους δασκάλους αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολωνία που αποσκοπούν που αποσκοπούν στην παραπληροφόρηση των νέων, καθώς και στο στιγματισμό και την απαγόρευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Καλεί δε το Κοινοβούλιο της Πολωνίας να μην εγκρίνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε σε συνέχεια πρόσφατων προσπαθειών να περιοριστούν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην άμβλωση.
Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn