• efivouziou

Οι επαγγελματικοί στόχοι δεν έχουν φύλο

Είναι αλήθεια πως κατά τη διάρκεια της ημέρας ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι/-ες με πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και καταστάσεις που συχνά μας ρίχνουν ψυχολογικά και μας φθείρουν. Όλα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο και στην ικανότητα μας να δημιουργούμε.


Θα έλεγε κανείς πως το σημαντικότερο ρόλο παίζει η αυτοπεποίθησή μας και η ενέργεια που εκπέμπουμε. Όταν είμαστε σίγουρες/-οι για τις δυνάμεις μας αυτόματα εκτοξεύονται και οι ικανότητές μας. Οι άνθρωποι γύρω μας έλκονται από τη θετική μας σκέψη και την αισιόδοξη ματιά μας και στηρίζονται πιο εύκολα σε εμάς για την διεκπεραίωση ενός έργου.
Έχει παρατηρηθεί, ακόμα, πως η στάση του σώματός μας καθώς και η ρουτίνα στην οποία καταφεύγουμε καθημερινά επηρεάζουν κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν όχι μόνο οι άλλοι αλλά και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.


Σε κάθε περίπτωση κινητήρια δύναμή μας είναι να θέτουμε στόχους.


Το φύλο δεν θα έπρεπε να αποτελεί παράγοντα και να επηρεάζει τους στόχους που επιλέγει κανείς να θέσει για τον εαυτό του.

Μπορεί τα παλιά κοινωνικά στερεότυπα και οι αντιλήψεις να παγίωναν τα δύο φύλα σε συγκεκριμένους ρόλους. Κάτι τέτοιο, όμως, σήμερα δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για να ακολουθήσει κανείς τα όνειρά του. Άτομα που παραμένουν προσκολλημένα σε ένα παρωχημένο παρελθόν, λίγο θα πρέπει να επηρεάζουν και να καθορίζουν τα μελλοντικά μας σχέδια.Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν, ότι και τα δύο φύλα είναι εξίσου ικανά να αναλάβουν ρόλους, να διεκπεραιώνουν έργα και να καταστούν παραγωγικά και δημιουργικά, θεωρώ πως ο «έλεγχος» της επαγγελματικής πορείας του καθενός πρέπει να εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από τον/την ίδιο/-α.


Δυστυχώς, όμως, στον επαγγελματικό χώρο οι γυναίκες, αν και είναι αρκετά δυναμικές, παρουσιάζονται να υπο-εκπροσωπούνται στις ηγετικές θέσεις με την κορυφή των επιχειρήσεων να είναι και αυτή «γένους αρσενικού».

Συχνά υποτιμώνται ως προς τις δεξιότητες, την ευστροφία, την ηγετική στάση, την διεκδικητικότητα, την τόλμη την επιβολή και τις διευθυντικές ικανότητες.

Το βασικό, βέβαια, είναι ότι πολλές φορές απορρίπτονται επειδή απλά είναι γυναίκες. Κατηγορούνται για υπερβολική ευαισθησία και συναισθηματισμό θεωρώντας πως όλα αυτά θολώνουν την επαγγελματική τους κρίση και αλλάζουν την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που θέτουν.


Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται αντίστοιχα και για τους άντρες σε επαγγέλματα, τα οποία θεωρούνταν έως τώρα από μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας «γυναικεία». Η ενασχόλησή τους με τέτοιου είδους επαγγέλματα – η κατάδειξη των οποίων είναι ευλόγως περιττή – αυτόματα στο μυαλό κάποιων, μειώνει τον ανδρισμό τους και τους απομακρύνει καθοριστικά από όλη την δυναμική που θα τους προσέφερε ένα «ανδρικό» επάγγελμα.

Πάλι οι στερεοτυπικές απόψεις θεωρούν ότι οι άντρες αυτοί υιοθετούν αξίες κατεξοχήν θηλυκές όπως είναι η συναισθηματικότητα, η φροντίδα, η διαισθητικότητα, η πρόνοια για την ευημερία άλλων και απομακρύνονται έτσι από το πρότυπο του σκληρού, αυταρχικού και ηγετικού άντρα.Ευτυχώς η σύγχρονη δράση των ανθρώπων τείνει να καταρρίπτει τέτοιου είδους αντιλήψεις, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο παρά τη βραδύτητα της εδραίωσής του.


Γυναίκες και άντρες, άντρες και γυναίκες δεν έχει καμία απολύτως σημασία καθώς δεν αποτελούν δύο μέρη μιας ανισότητας αλλά τα ίσα τμήματα μιας ισότητας. Και έτσι θα έπρεπε να είναι χωρίς «αλλά» να συσκοτίζουν το δρόμο τους.


Σε κάθε ερώτηση περί φεμινισμού και υποτίμησης του ενός από τα δύο φύλα η απάντηση είναι μία:


Τα δύο φύλα στέκονται ισάξια το ένα απέναντι στο άλλο και συνεργάζονται σε τέτοια αρμονία που μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα των αποτελεσμάτων της κοινής δράσης τους αποτελεί η παραγωγή ζωής, το υπέρτατο αυτό δώρο της δημιουργίας.
Όλα τα παραπάνω θα συζητήσουμε εκτενώς στην δι-ημερίδα μας 23 και 24 Μαΐου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.
Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn