Εμπορία Ανθρώπων: τι είναι και πώς μπορείς να συμβάλεις στην λύση

Ενημερώθηκε: 30 Ιουλ 2020

Η 30η Ιουλίου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (World Day against Trafficking in Persons), για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Εμπορία ανθρώπων είναι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων με τη χρήση βίας, απειλών ή άλλου εξαναγκαστικού μέσου, με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευσή τους.

Πηγή: International Labour Organization (ILO)

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για την αντιμετώπιση του προβλήματος;


- Να μάθεις τους "indicators of human trafficking" μέσα από μία εκπαίδευση, ώστε να μπορείς να εντοπίζεις περιστατικά στην καθημερινότητά σου.


- Να εκπαιδεύεις συχνά τον εαυτό σου διαβάζοντας για το ζήτημα, τόσο για να προστατεύεις εσένα, όσο και τους άλλους. Μπορείς να κάνεις εγγραφή σε κάποιο newsletter ενός οργανισμού που εξειδικεύεται στο θέμα, ώστε να ενημερώνεσαι αυτόματα.


- Να λάβεις εθελοντική δράση σε κάποιον οργανισμό (όπως η A21).


- Να διαδίδεις όλα αυτά που μαθαίνεις, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.


- Να ευαισθητοποιείς τους γύρω σου σχετικά με το θέμα, μέσα από το επάγγελμά σου. Δημοσιογράφοι, γιατροί, φοιτητές, έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους, για το πώς το human trafficking συνδέεται με την ιδιότητα τους.


Πηγή: traffickingmatters.com


Με τον COVID-19 στο προσκήνιο, η πολυπλοκότητα τις δουλειάς των ειδικών που εργάζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και η σημασία αυτής.


Σχεδόν πάντα, τα κυκλώματα κρύβονται υπό την ομπρέλα επιχειρήσεων ή ακόμα και οργανισμών που φαινομενικά συμβάλλουν στην λύση του προβλήματος.


Με μία σύντομη έρευνα μπορεί κανείς να καταλάβει το πόσο πολυδιάστατο είναι το πρόβλημα και το πόσο δύσκολο είναι να εξαλειφθεί, αφού ολόκληρες οικονομίες στηρίζονται πάνω σε αυτό. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, με παγκόσμια ετήσια κέρδη που φθάνουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές εμπορίας ανθρώπων;


 • H εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η πιο διαδεδομένη μορφή (56%) και πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 95%.

 • Δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή είναι αυτή με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση (26%), που πλήττει κυρίως τους άντρες (80%).

 • Τέλος, σε ποσοστό 18% έχουν καταγραφεί άλλες μορφές εμπορίας όπως ο καταναγκαστικός γάμος, η αναγκαστική επαιτεία και η καταναγκαστική εγκληματικότητα.


Συνήθως ακούγοντας τον όρο εμπορία ανθρώπων, θεωρούμε ότι κανείς αναφέρεται στην σεξουαλική εκμετάλλευση ατόμων με σκοπό το κέρδος.

Παρόλα αυτά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπάρχουν πολλές μορφές, με την αλιεία και τις βιομηχανίες ρούχων να αποτελούν από τις πιο επικίνδυνες μορφές.


Πηγή: Humanium.orgΓιατί τα άτομα που πέφτουν θύματα εμπορίας είναι δύσκολο να διασωθούν;


Παρά το γεγονός, ότι σε πολλές χώρες έχουν θεσπιστεί εθνικοί νόμοι για την εμπορία ανθρώπων, οι οποίοι είναι σύμφωνοι με το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την Εμπορία Ανθρώπων, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα εμπορίας.


Επιπλέον, σε πολλές χώρες, τα θύματα ενδέχεται να υποστούν ποινικές διώξεις, ενώ οι έμποροι παραμένουν ατιμώρητοι.


Δυστυχώς, το trafficking εξελίσσεται γοργά καταφέρνοντας να είναι συχνά ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές αρχές και τους προνοιακούς φορείς, ενώ παράλληλα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανοχή μας σε αυτό το φαινόμενο.


ΠΗΓΕΣ:

 • United States Department of State. 2020. 20 Ways You Can Help Fight Human Trafficking In 2020 - United States Department Of State. [online] Available at: <https://www.state.gov/20-ways-you-can-help-fight-human-trafficking/#:~:text=Encourage%20companies%20to%20take%20steps,trafficking%20efforts%20in%20your%20community.> [Accessed 30 July 2020].

 • Euronews. 2020. Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Εμπορίας Ανθρώπων. [online] euronews. Available at: <https://gr.euronews.com/2019/07/30/pagkosmia-imera-kata-tis-emporias-anthopon> [Accessed 30 July 2020].

 • Το Βήμα Online. 2020. Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Εμπορίας Ανθρώπων: Στοιχεία - Σοκ Για Την Ελλάδα - Ειδήσεις - Νέα - Το Βήμα Online. [online] Available at: <https://www.tovima.gr/2019/07/30/society/pagkosmia-imera-kata-tis-emporias-anthropon-stoixeia-sok-gia-tin-ellada/> [Accessed 30 July 2020].

 • Astynomia.gr. 2020. Καταπολέμηση Της Εμπορίας Ανθρώπων (Trafficking). [online] Available at: <http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=217&Itemid=215&lang=> [Accessed 30 July 2020].

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Spotify
 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn