• Efi Makamtzi

Αλλάζοντας μία επιφανειακή κοινωνία

Πόσες και πόσοι από εμάς γνωρίζουμε άτομα που δεν συνειδητοποιούν το πόσο σεξιστικός και ομοφοβικός είναι ο λόγος και οι πράξεις τους;


Πόσες φορές έχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις και καβγάδες, συνειδητοποιώντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και την ιδεολογία ενός μυαλού, που από την γέννησή του δέχεται τα ερεθίσματα της κουλτούρας του βιασμού και τέτοιες πράξεις και λόγια μοιάζουν γι’ αυτό μία κανονικότητα;


Το Γεγονός


«με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό»


Δήλωση προβαλλόμενη σε ένα από τα κανάλια με την μεγαλύτερη επιρροή, καμία αντίδραση από το κανάλι πριν κινητοποιηθούν οι πολίτες και καμία απάντηση από τους δύο παίκτες που παθητικά δέχονται την φράση αυτή στο βίντεο του live streaming.

The Aftermath


«Ζητώ συγγνώμη από το γυναικείο φύλο, που προσέβαλα με λέξεις απερίσκεπτες, ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία, που έγινε δέκτης τέτοιων μηνυμάτων και ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια μου, που εξέθεσα με την ανόητη συμπεριφορά μου. [...] Στα κανάλια έπαιξε ένα κομμένο απόσπασμα μιας ανόητης συζήτησης που είχα με τα παιδιά και όχι όλο το βίντεο. Και ένα απόσπασμα σαν κι αυτό, καλά έκανε και αηδίασε όλη την κοινωνία»


Η συγγνώμη του παίκτη. Η ίδια συγγνώμη που ίσως έδινε ένας/μία δράστης σεξουαλικής παρενόχλησης ή απόπειρας σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία, δεν έχει απολύτως κανένα αντίκτυπο στις αμέτρητες συνέπειες της πράξης.


Η ουσία


Ακούω αρκετό κόσμο να λέει: “Τι περίμενες να δεις σε ένα τέτοιο reality;”. Ειλικρινά αυτή ήταν μία και από τις δικές μου πρώτες αντιδράσεις. Δεν είναι όμως τόσο απλό.


Ναι, το Big Brother μπορεί να είναι η απεικόνιση της κοινωνίας μας (αν και δεν θέλω να το πιστέψω). Είναι όμως πολύ διαφορετικό μία κοινωνία να ασχολείται με επιφανειακά ζητήματα και πολύ διαφορετικό να αντιμετωπίζει τα επιφανειακά ζητήματα αυτά με τρόπο επικίνδυνο.

Αναλογιστείτε πόσες ίδιες συζητήσεις έχει κάνει ο παίκτης αυτός εκτός κάμερας. Πόσα άτομα έχει επηρεάσει, ίσως άτομα που ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει την δική τους άποψη και πόσα άτομα θα επηρέαζε αν δεν είχε υπάρξει μία τέτοια μαζική αντίδραση.

«Άξιζε όμως μία τόσο μεγάλη αντίδραση;»


Για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους.


Η οργή των πολιτών δεν είχε να κάνει με την προσβολή της γυναίκας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά και πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η απλή οργή δεν φτάνει.


Η πραγματικά ενθαρρυντική κινητοποίηση που είδαμε είχε να κάνει με όλα τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, με όλα τα άτομα που παρενοχλούνται καθημερινά, με όλα εκείνα τα άτομα που ζουν με την ενδοοικογενειακή βία, με τα άτομα που νιώθουν ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τον πραγματικό τους εαυτό και τα πραγματικά τους θέλω.


Άλλοι ρωτούν, ποια είναι η λύση, (ερώτηση που δέχομαι αρκετά συχνά, ειδικότερα από άτομα που δεν ασχολούνται με την ισότητα φύλων και την συμπερίληψη). Η απάντηση είναι συγχρόνως τόσο περίπλοκη, αλλά και απλοϊκή.


Η λύση είμαστε εμείς. Οι καθημερινές μας επιλογές, ο τρόπος που προσεγγίζουμε το κάθε τι γύρω μας, το πόσο συχνά επιλέγουμε να ανοίξουμε το μυαλό μας, το πόσο συχνά αναθεωρούμε το τι είναι για μας αποδεκτό, οι αξίες με τις οποίες ζούμε.


Σίγουρα αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι ακόμα ένα περιστατικό σεξιστικής γλώσσας και συμπεριφοράς και μάλιστα ήπιας μορφής. Αυτό όμως που είναι καινούργιο είναι ο τρόπος που αντέδρασαν οι πολίτες, ενιαία και άμεσα.

Μία κουλτούρα δεν αλλάζει από πάνω προς τα κάτω. Μία κουλτούρα αλλάζει και αναδιαμορφώνεται από τους ανθρώπους που την βιώνουν, αν βέβαια αυτοί πραγματικά το θέλουν.


Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn