• Άννα Κάμπα

Πώς να Συμμετέχεις στην Αντιμετώπιση Κοινωνικών Ζητημάτων εν καιρώ Καραντίνας: 3 Τρόποι

Ενημερώθηκε: 28 Απρ 2020


Έχουν περάσει ήδη μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μπροστά στον κίνδυνο της γενικευμένης απώλειας η παγκόσμια κοινότητα συσπειρώθηκε γύρω από μέτρα αυστηρά αλλά και αναγκαία.


Ωστόσο, αν και αποδεχόμαστε την προσωρινή αποξένωση, δεν παύουμε να αποτελούμε μέλη μιας «ζωντανής» κοινωνίας. Εξακολουθούμε να αλληλεπιδρούμε, να προβληματιζόμαστε και να δραστηριοποιούμαστε με όσα μέσα διαθέτουμε.


Ποια είναι, όμως, μερικά από τα κυριότερα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν τη γυναίκα και που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα;


Αρχικά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της ενδοοικογενειακής βίας. Καθώς οι ώρες που περνάμε μέσα στο σπίτι αυξάνονται, ο κλοιός στενεύει για τις οικογένειες και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που αποτελούν θύματα βίας. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ:


«Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή είναι μεγαλύτερη εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς: μέσα στα ίδια τους τα σπίτια»

António Guterres


Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με την επαγγελματική ζωή των γυναικών. Συγκεκριμένα, με την διακοπή της φυσικής παρουσίας στον εργασιακό χώρο πολλές από αυτές καλούνται να ενσαρκώσουν παλαιότερα πρότυπα γυναικών που αναλαμβάνουν πλήρως τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών. Παράλληλα εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι. Μια τέτοια κατάσταση αποβαίνει όχι μόνο εξουθενωτική αλλά και επικίνδυνη για την επαγγελματική πορεία των γυναικών.


Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε εμείς, ως άτομα, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων;

«Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά!»

Helen KellerΈτσι, πολλοί οργανισμοί αναλαμβάνουν να μας ενώσουν υπό το πρίσμα ενός κοινού σκοπού. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις που έχουν οργανωθεί για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας και τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δράσεις αυτές αφορούν:


1. Workshops

2. Διαδικτυακές καμπάνιες

3. Δωρεές
1. Workshops


Γνωρίζατε πώς σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ένα ισχυρό χάσμα ανάμεσα στα ποσοστά τεχνολογικής κατάρτισης των ανδρών και των γυναικών;


Συγκεκριμένα στην Ευρώπη το ποσοστό των γυναικών που εξειδικεύονται σε συστήματα πληροφορικής και τεχνικής υποστήριξης αγγίζει το 17,2 %, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει μόλις το 10,9 %.


Έτσι, οργανισμοί όπως το SheCodes και το WomenWhoCode αναλαμβάνουν να επιμορφώσουν τον γυναικείο πληθυσμό πάνω στον προγραμματισμό. Τα workshops που προσφέρονται δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Ξεκινώντας από το μηδέν, δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν το επόμενο βήμα στον κόσμο της τεχνολογίας και να αναπτυχθούν προσωπικά. Επιπλέον, πρόκειται για διαδικτυακά μαθήματα, πράγμα που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για αυτές τις μέρες της καραντίνας. Ίσως όταν επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς να είναι η κατάλληλη στιγμή για τη γυναίκα να διεκδικήσει μια πιο ενεργή θέση μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.2. Διαδικτυακές καμπάνιες


Στην εποχή μας ένας πολύ διαδεδομένος και δημιουργικός τρόπος για τη διάδοση καινούριων ιδεών είναι οι διαδικτυακές καμπάνιες. Διάσημοι οργανισμοί όπως οι HeforShe και EmpowerWomen χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτό για να ενισχύσουν την επικοινωνία και να κινητοποιήσουν τον κόσμο.


Συγκεκριμένα, το He for She ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο #HeForSheAtHome. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την καμπάνια είναι ότι απευθύνεται σε άντρες. Οι τελευταίοι καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στο σπίτι, βάζοντας σκούπα, πλένοντας πιάτα ή φροντίζοντας τα παιδιά. Έτσι, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους και την πρόθεσή τους να διευκολύνουν την καθημερινότητα των γυναικών. Στόχος είναι ο κάθε σύντροφος και γονιός να μοιραστεί την ιστορία του στα social media εμπνέοντας και τον υπόλοιπο ανδρικό πληθυσμό.


Όσο για την καμπάνια του Empower Women, ο τίτλος της είναι #FlexForEmpowerment. Στην καμπάνια αυτή, πέρα από μεμονωμένα άτομα, συμμετέχουν επίσης εταιρείες και οργανισμοί. Ο εκάστοτε φορέας καλείται να μοιραστεί μέσα από τα social media τους τρόπους με τους οποίους επιδίωξε ο ίδιος την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας. Έτσι, φορείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί, αλλά και μεμονωμένα άτομα με επιρροή έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν με τον οργανισμό εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους πετυχαίνουν οι ίδιοι την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.3. Δωρεές


Οι δωρεές είναι ένα γνωστό μέσο παροχής βοήθειας που συχνά αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Αξίζει, ωστόσο, να του δώσουμε μια ευκαιρία όταν πρόκειται για την παροχή στήριξης σε οργανισμούς με παγκόσμια επιρροή. Πόσο μάλλον τώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία.


Αρχικά ανοιχτός σε δωρεές είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO ). Σήμερα αποτελεί το επίκεντρο της μελέτης και της οργάνωσης της αντιμετώπισης του COVID-19. Πέρα, όμως, από την αντιμετώπιση του ίδιου του ιού ο Π.Ο.Υ. φροντίζει να ενημερώνεται και να παίρνει θέση σε καίρια ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Έτσι, δημοσιοποίησε έναν οδηγό σε μορφή pdf για το τι μπορεί να κάνει το σύστημα υγείας σχετικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών την περίοδο της πανδημίας.


Ένας επιπλέον φορέας που δέχεται δωρεές είναι ο UNFPA. Ο οργανισμός αυτός καλεί τον κόσμο να συνεισφέρει χρηματικά και μη στην διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων των ανθρώπων. Στα πλαίσια της πανδημίας εξέδωσε και αυτός έναν οδηγό σε μορφή pdf για την υγεία και τα δικαιώματα των φύλων την περίοδο της πανδημίας.


Τέλος, η σελίδα του PayMaya δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να κάνει δωρεές στους συμβεβλημένους οργανισμούς που επιθυμεί με ασφάλεια μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Αυτές ήταν μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αυτή την περίοδο. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε το She & He και το #EmpoweringHer. Αν και η σειρά από trainings ολοκληρώθηκε, ο οργανισμός μας εξακολουθεί να ενημερώνεται και να διοργανώνει webinars.


Μείνετε, λοιπόν, κοντά μας, ακολουθήστε μας στα social media και ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τι άλλο μπορούμε να κάνουμε #apotospiti.Links σχετικά με όσο αναφέρθηκαν παραπάνω:


Women in Digital | European Commission

COVID-19 and violence against women | WHO

COVID-19: A Gender Lens | UNFPA


Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι