Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Το πρόσωπο του μήνα είναι η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου η οποία είναι ευρέως γνωστή για την ίδρυση του κοινωνικού project«Υπέροχες Γυναίκες».


Αποφοίτησε από το IBDP Class του Anatolia College της Θεσσαλονίκης το 2009 (International Baccalaureate Diploma Programme) και στη συνέχεια πραγματοποίησε τις σπουδές της στο Bocconi University του Μιλάνο στην Ιταλία από το οποίο αποφοίτησε το 2013 με Bachelor στα International Management, Finance and Economics. Δούλεψε σε διάφορες εταιρίες και κλάδους ώσπου επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013 και ξεκίνησε μαζί με μια ομάδα γυναικών την κοινωνική επιχείρηση πάνω στις γυναίκες και τον προγραμματισμό, το «Code it Like A Girl», τον Αύγουστο του 2014. Μέσα σε ένα χρόνο εξελίχθηκε τόσο ώστε να μετράει 50+ εθελοντές οι οποίοι δίδασκαν βασικές γνώσεις προγραμματισμού σε περισσότερες από 250 γυναίκες στην Ελλάδα και τις εφοδίαζαν με την έμπνευση και τις γνώσεις για να διεκδικήσουν μία καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας. Σήμερα, βέβαια, το «Code it Like a Girl» αλλάζει κατεύθυνση, διευρύνεται στον χώρο της καθοδήγησης στις επιλογές και της ανάδειξης των δεξιοτήτων των μελών, και η διαχείριση ασκείται από την Μαρία Δερμεντζή και την Αναστασία Σιάπκα.


Με αυτό που ξεχώρισε, όμως, ήταν οι «Υπέροχες Γυναίκες». Πρόκειται για ένα καινοτόμο project που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενδυνάμωσης των γυναικών με μόνο στόχο να εμπνεύσει τις γυναίκες χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους . Ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου του 2019 σαν ένα website, μια πλατφόρμα στην οποία κάθε γυναίκα μπορούσε να εκφράσει το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς μία άλλη γυναίκα η οποία αποτέλεσε πρότυπο και πηγή έμπνευσης με τη στάση και τη δράση της. Μέσα σε έναν χρόνο, βέβαια, άλλαξε μορφή και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίχθηκε σε μία διαδραστική πλατφόρμα, μία κοινότητα περίπου 19.000 γυναικών -και όχι μόνο-, στην οποία ακούγονται απόψεις, γίνονται συζητήσεις για σοβαρά θέματα που αφορούν όλους μας (πχ. μητρότητα, φοιτητική ζωή κτλ) και υπάρχει συνεχώς νέα θεματολογία την οποία αναπτύσσουν και σχολιάζουν καθημερινά όλες οι «υπέροχες γυναίκες» μαζί.

Το project είναι εντελώς γραφιστικό με την έννοια ότι κάθε ιστορία συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό γραφιστικό κομμάτι, το οποίο αφήνει τη φαντασία του καθενός να αποφασίσει πώς το προσδιορίζει και δεν είναι μια φωτογραφία τέλεια όπως βλέπουμε στο instagram. Κάθε μικρή ιστορία έχει τη μορφή ότι «Η τάδε γυναίκα είναι υπέροχη γιατί» και η έκφραση συμπληρώνεται από αυτόν που θέλει να κάνει την αφιέρωση προς μία υπέροχη γυναίκα. Στα πλαίσια αυτού του project έχει δημιουργήσει και podcast (ηχογραφημένες εκπομπές) το οποίο ιδανικά θα βγαίνει στο προσεχές μέλλον μία φορά την εβδομάδα.


Επίδραση στην ίδρυση αυτού του project άσκησε η πολύχρονη ασχολία της με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ιδίως με την εκπροσώπηση των γυναικών σε διάφορους κλάδους καθώς και το στερεότυπο οι γυναίκες δεν υποστηρίζουν η μία την άλλη και δεν αναγνωρίζουν τα κατορθώματα άλλων γυναικών. Στο μέλλον θέλει να πραγματοποιήσει σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες ενδυνάμωσης γυναικών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με σκοπό βέβαια να εξελιχθούν αυτά τα meet up των «Υπέροχων Γυναικών» σε ομάδες υποστήριξης και να δημιουργήσει ομαδικές συμβουλευτικές και υποστηρικτικές ομάδες, πέρα από τις γυναίκες, και για άλλες ομάδες μη ευνοούμενες που χρειάζονται εκπροσώπηση και ενδυνάμωση. Στις σκέψεις της φυσικά υπάρχει και η βλέψη να γράψει ένα βιβλίο και μάλιστα μαζί με τις «Υπέροχες Γυναίκες».

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn