Πώς επηρεάζει τις γυναίκες ο COVID-19

Ενημερώθηκε: 22 Απρ 2020

Είναι άσκοπο να αναφερθούμε για άλλη μία φορά στις αλλαγές που ο COVID-19 έχει φέρει στην καθημερινότητά μας.

Είναι αναγκαίο όμως να αναφερθούμε στο πώς ο COVID-19 επηρεάζει και θα επηρεάσει τις γυναίκες.

Με την λέξη "επηρεάσει" δεν εννοώ απλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Εννοώ ότι θα τις βάλει σε καταστάσεις που θα απειλήσουν τη ζωή τους.
"Μια πανδημία μεγεθύνει όλες τις υπάρχουσες ανισότητες

(ακόμα και όταν οι πολιτικοί επιμένουν ότι δεν είναι καιρός να μιλήσουμε για κάτι άλλο εκτός από την άμεση κρίση)"


(Lewis, 2020)Ώς μία απλή πολίτης, βλέπω αυτήν την πανδημία σε 3 επίπεδα. Σε επίπεδο κράτους, ανθρώπινων σχέσεων και σε προσωπικό επίπεδο.

Οι κρατικές δομές (τουλάχιστον προς το παρόν) εστιάζουν κυρίως στο πρώτο επίπεδο. Αυτό του κράτους.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Υπάρχουν άνθρωποι που τηρούν τους κανονισμούς και μένουν σπίτι.

Έτσι, είναι αναγκαίο να εστιάσουμε και στα υπόλοιπα επίπεδα. Σε αυτό των ανθρώπινων σχέσεων και στο προσωπικό επίπεδο.


Τι συνέπειες έχει λοιπόν ο COVID-19 , ιδιαίτερα για τις γυναίκες;


*Κυκλοφορούν αρκετά έγκυρα επιστημονικά άρθρα που αναλύουν κάθε μία από τις παρακάτω παραδοχές. Έτσι θα αναφερθώ επιγραμματικά στην κάθε μία ώστε να ενημερωθείτε σύντομα για κάτι που αφορά όλες και ΟΛΟΥΣ μας!
Το "βάρος της φροντίδας" θα πέσει στις γυναίκες

Μία πανδημία σαν αυτή που ζούμε απαιτεί την φροντίδα κάποιων ομάδων του πληθυσμού (και όχι μόνο των ευπαθών). Κάποιες από αυτές είναι οι ηλικιωμένοι που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν. Άτομα με Ειδικές Ικανότητες, παιδιά που δεν πηγαίνουν πλέον στο σχολείο. Όντας στο περιβάλλον της Ελλάδας, το "βάρος της φροντίδας" θα πέσει στις γυναίκες. Ας μην γελιόμαστε, το βάρος ανήκε στις γυναίκες και πρo-πανδημίας. Τώρα, εν μέσω κοινωνικής απομόνωσης το αυτονόητο συμπέρασμα είναι ότι θα αυξηθεί η ανάγκη αυτή για φροντίδα.

Βέβαια θα υπάρξουν και οι εξαιρέσεις (που ελπίζουμε να είναι πολλές), των ανδρών που θα βγουν μπροστά, ώστε το "βάρος της φροντίδας" να μοιραστεί.

"Παρά τις πολιτισμικές διαφορές, ένα πράγμα που είναι κοινό σε όλο τον κόσμο είναι ότι οι γυναίκες παρέχουν την πλειονότητα των υπηρεσιών φροντίδας είτε επίσημα είτε ανεπίσημα", λέει η Julia Smith από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται στις σφαίρες λήψης αποφάσεων και οι οργανισμοί αντιμετώπισης του COVID-19 στον κόσμο δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) για το COVID-19 είναι μόνο το 20% των γυναικών.

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 (όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα) ακόμη και στις καλύτερες εποχές, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ασχολούνται με την φροντίδα και το σπίτι. 4 στις 10 εργαζόμενες μητέρες μένουν στο σπίτι όταν τα παιδιά τους είναι άρρωστα, το οποίο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο των ανδρών.

Σε μία περίοδο πανδημίας υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες, η ένταση της παροχής φροντίδας από τις γυναίκες να αυξηθεί.
Οι Γυναίκες θα επηρεαστούν περισσότερο οικονομικά


Το εισόδημα όλων θα επηρεαστεί από τον COVID-19. Των γυναικών όμως περισσότερο.

Δεν υπάρχει κάποιος συλλογισμός ο οποίος μπορεί να δικαιολογήσει την παραδοχή. Υπάρχουν όμως έρευνες από προηγούμενες πανδημίες, οι οποίες δείχνουν ότι οι οικονομικές συνέπειες επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες.


Ο Ebola σε τρεις αφρικανικές χώρες το 2014 και ο Zika το 2015-6, καθώς και πρόσφατα κρούσματα του SARS, της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών είναι κάποιες από τις περιπτώσεις πάνω στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έρευνες. Οι ακαδημαϊκοί που μελέτησαν αυτά τα επεισόδια διαπίστωσαν ότι είχαν βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ισότητα των φύλων. Όπως υπογραμμίζει και η Julia Smith, ερευνήτρια πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, "το εισόδημα όλων επηρεάστηκε από το ξέσπασμα του Ebola στη Δυτική Αφρική, όμως τα εισοδήματα των ανδρών επέστρεψαν γρηγορότερα στο εισόδημα που είχαν προ-ιού σε σύγκριση με το εισόδημα των γυναικών".


Έτσι μπορεί όλοι να επηρεαστούμε αλλά μακροπρόθεσμα ίσως οι συνέπειες κρατήσουν περισσότερο για τις γυναίκες.


Βία


Υπάρχει πλήθος ερευνών για το πώς καταστάσεις καταστροφών συχνά οδηγούν σε αυξημένη βία λόγω φύλου. Στην Κίνα, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στην ενδοοικογενειακή βία με την επιβολή της καραντίνας του COVID-19.

"Σύμφωνα με τα στατιστικά μας, το 90% των αιτίων βίας σχετίζονται με την επιδημία Covid-19"

(Sixth Tone, 2020).


Η τρέχουσα κρίση βάζει επίσης εμπόδια στα θύματα που θέλουν να ζητήσουν βοήθεια. Καθώς οι ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να ανταποκριθούν στον COVID-19, τα συστήματα υγείας υπερφορτώνονται, καθιστώντας πιο δύσκολη την πρόσβαση των θυμάτων στην ιατρική περίθαλψη ή στους θεραπευτές.Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν μια εντελώς διαφορετική σειρά προκλήσεων - ιδιαίτερα το άγχος της μη γνώσης του πώς ακριβώς μπορεί να επηρεάσει το παιδί ο COVID-19.


Μέχρι στιγμής, οι μόνες πληροφορίες που έχουμε, βάσει έρευνας, είναι ότι ο ιός δεν είναι πιθανό να μεταδοθεί από μητέρα στο έμβρυο.


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι έχουν παρατηρηθεί αποβολές και ιδιαίτερη θνησιμότητα από εγκυμονούσες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από άλλους ιούς, όπως ο SARS και ο MERS, αλλά και πάλι, δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί.


Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω κλείνοντας είναι να ενημερώνεστε έγκυρα και να προσπαθείτε να σκέφτεστε όχι απλά πώς θα μας επηρεάσει η πανδημία αυτή μόνο ως ανθρωπότητα αλλά και ως γυναίκες.


Να είστε ασφαλείς και να παραμένετε σπίτι.


SOS Helpline for Abused Women 15900 [τηλεφωνική γραμμή SOS 15900]

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

 

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από τις έμφυλες διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς πως επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. 

 

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης θα μοιραστούμε εμπειρίες, απόψεις και προσωπικά βιώματα γύρω από τις διατροφικές διαταραχές και πως επηρέασαν την ψυχική υγεία και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τρόπους αντιμετώπισης. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@h3rs.org , και στους social media λογαριασμούς μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Spotify
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn