Καρκίνος του Μαστού | Συμβουλές από μία ειδικό

Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, αφιερωμένο στην πρόληψη για τον Καρκίνο του Μαστού, το She & He έλυσε όλες τις απορίες σας, μέσα από μία συνομιλία με την Έφη Ρομποτή.

Η  Έφη Ρομποτή  σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο της. Έλαβε την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Αθήνα.

Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ως Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος. Έχει κάθε χρόνο πολυάριθμες συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, γιατί πιστεύει στην συνεχή εκπαίδευση. Βραβεύτηκε με το βραβείο “Προσωπικότητες” 2020 από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.1.Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του μαστού και ποια τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν;


Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που προσβάλει τις γυναίκες των αναπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου. Ξεκινά από τα κύτταρα του αδένα του μαστού και αργότερα αν δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτός, διηθεί τους γύρω ιστούς και μπορεί πλέον να κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος. Παρότι είναι περισσότερο συνηθισμένος στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όλο και συχνότερα προσβάλει νεότερες, ακόμη και εξαιρετικά νέες. Όταν μιλάμε για καρκίνο του μαστού έχουμε στο νου μας πάντα γυναίκες. Σπάνια όμως μπορεί να προσβάλει και άντρες


 2. Ο κληρονομικός παράγοντας παίζει ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας;

Η ύπαρξη καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών σε συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφή, κόρη), διπλασιάζει την πιθανότητα να εμφανισθεί η νόσος, ενώ η ύπαρξη δύο συγγενών με καρκίνο του μαστού την τριπλασιάζει. Η κληρονομικότητα ισχύει και από την μεριά του πατέρα.3. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα ώστε να ελέγξει τον μαστό της;

Η ψηλάφηση των μαστών θα γίνει με προσοχή και θα ακολουθήσει ο έλεγχος στις μασχάλες για λεμφαδένες. Με ελαφριά πίεση των μαστών θα διαπιστωθεί αν εκκρίνεται από την θηλή κάποιο υγρό. Όταν είναι η γυναίκα ξαπλωμένη ο μαστός απλώνει ομοιόμορφα στο θωρακικό τοίχωμα. Ξεκινά την αυτοεξέταση με ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξιό ώμο και το δεξιό χέρι πίσω από το κεφάλι. Με τη βοήθεια του αριστερού χεριού, κινεί τα ακροδάχτυλα γύρω στο δεξί στήθος προσεκτικά με μικρές κυκλικές κινήσεις καλύπτοντας όλη την περιοχή του στήθους και της μασχάλης. Η ίδια διαδικασία θα γίνει και για το αριστερό στήθος.


 4. Σε ποια ηλικία θα πρέπει μια γυναίκα να ξεκινήσει κάνει τον αυτοέλεγχο αλλά και την μαστογραφία;

Αυτοέλεγχο θα κάνει από τα 18 της χρόνια μια φορά τον μήνα μετά την περίοδο της και για όλη της την ζωή. Για να πετύχουμε πρώιμη διάγνωση, πριν γίνει ψηλαφητός ο όγκος, κάνουμε την μαστογραφία, αλλά και το υπερηχογράφημα που συμπληρώνεται με κλινική εξέταση και σπανιότερα με μαγνητική μαστογραφία. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται από 35-40 ετών, ώστε να εντοπιστεί ακόμα και μια μικρή διαφορά, και μετά τα σαράντα κάθε χρόνο.


5. Οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να αυτοελέγχονται ή να μπαίνουν στη διαδικασία της μαστογραφίας; Αν ναι, με ποια συχνότητα;

Αυτοέλεγχος κάθε μήνα και ετήσιος έλεγχος κατά την γυναικολογική εξέταση.

Αν υπάρξει κάποια αλλαγή των μαστών θα συστήσει τον παραπέρα έλεγχο η/ο γιατρός.


6. Πόσες είναι οι πιθανότητες ο καρκίνος του μαστού να κάνει μετάσταση και σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος μας;

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική.

Περίπου 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσει μετάσταση κάποια στιγμή μετά την αρχική διάγνωση και περίπου 5% των γυναικών με καρκίνο μαστού όταν διαγνωστεί θα έχει ήδη μετάσταση.

Η διάγνωση της μετάστασης είναι ένα γεγονός που επιφέρει πολλές αλλαγές και δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τις γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού.7.Συνήθως ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί;

Συνήθως το αρχικό σοκ της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού δεν προλαβαίνει η γυναίκα να το αναλύσει γιατί τα πρακτικά και ταυτόχρονα ουσιαστικά θέματα που ακολουθούν αμέσως, είναι το ή τα χειρουργεία και τα επακόλουθα τους. Δηλαδή ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας, ίσως να χρειασθεί να ακολουθήσουν ακτινοθεραπείες ή και χημειοθεραπείες με τα προβλήματα που δημιουργούν στην ποιότητα της ζωής.

Όταν τελειώσουν αυτές οι θεραπείες δημιουργείται πολύς χώρος και χρόνος για να την κατακλύσουν συναισθήματα.


8.Ποιο ήταν το δυσκολότερο περιστατικό που σας έχει τύχει όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού;

Κάθε καρκίνος του μαστού είναι μια πρόκληση


9.Πέρα από γιατρός είστε γυναίκα. Πώς  επηρεάζεται η ψυχολογία σας βλέποντας μια άλλη γυναίκα να έχει να αντιμετωπίσει κάτι τόσο δύσκολο;

Μια στις 8 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού.  Το να βοηθώ στην έγκαιρη διάγνωση είναι καθημερινή μου έννοια. Δηλαδή διάγνωση πριν αρχίσουν να υπάρχουν συμπτώματα.


10.Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε στις νέες κοπέλες σήμερα;

Τακτική σωματική άσκηση.

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά.

Μείωση στο ελάχιστο του αλκοόλ ή αποχή από αυτό.

Αυτοεξέταση των μαστών .


Μπορείτε να βρείτε την Έφη Ρομποτή στις παρακάτω πλατφόρμες.

Την ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.

Keep Empowering H3r_Insta (3).png

KEEP EMOWERING H3R

Μήπως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την συμβολή της ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση;

Το H3RS διοργανώνει ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο δράσεων.

 

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθούν, στις 6 & 7 Μαρτίου, συζητήσεις γύρω από τα έμφυλα πρότυπα, τους περιορισμούς, τις διακρίσεις και ειδικότερα τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ανάδειξη της καθοριστικής επίδρασης των έμφυλων προτύπων στη ζωή της γυναίκας και αφετέρου η σπουδαιότητα της υγιούς ψυχικής υγείας στην γυναικεία ενδυνάμωση. 

 

Θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, με αξιόλογη πορεία στο δικό τους κλάδο, στο πλαίσιο δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης.