Πως να θέτεις στόχους; | H3RS

Katerina Psyllinaki
Katerina Psyllinaki

Έχεις νιώσει ποτέ ότι υπνοβατείς μέσα στην ζωή σου χωρίς να γνωρίζεις τι ακριβώς θέλεις;

Μερικές φορές γνωρίζεις τι θες, αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις για να φτάσεις στο σημείο να το καταφέρεις.

Οι στόχοι σου καθορίζονται από τις προτεραιότητες που έχεις στην ζωή σου. Κάποιες φορές στις προτεραιότητες αυτές μπορεί να κρύβεται και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να θέσεις τους καταλληλότερους στόχους για εσένα.
 
Το πιο σημαντικό στην διαδικασία της στοχοθεσίας είναι ότι πρέπει να βρεις τους στόχους, που παρακινούν εσένα. Αν οι στόχοι σου δεν σε προτρέπουν να τους κυνηγήσεις τότε απλά δεν σου είναι χρήσιμοι. Όταν κυνηγάς στόχους, μικρούς ή μεγάλους, με όλο το πάθος και την όρεξή σου, τότε μπορείς να έχεις καθημερινές χαρές που στο σύνολό τους, φτιάχνουν μία πιο χαρούμενη και ισορροπημένη ζωή.
 
 
 

Η στοχοθεσία είναι μια διαδικασία η οποία ξεκινά από μια προσεκτική σκέψη του τι επιδιώκεις να καταφέρεις, σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, και τελειώνει με αρκετή δουλειά ώστε να το πραγματοποιήσεις.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημεία, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που αν τα γνωρίζεις, μπορεί να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν στην προσπάθεια υλοποίησης ενός στόχου, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξή του.
 

Ας δούμε 5 βασικά:

1. Δέσμευση

Η δέσμευση αναφέρεται στο βαθμό που συνδέεται κάποιος με τον στόχο του και είναι αποφασισμένος να τα καταφέρει ακόμη και εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια. Δεσμεύεσαι προς τον εαυτό σου να δώσεις το 100% ακόμη και αν δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 

2. Σαφήνεια

Όταν ένας στόχος είναι ξεκάθαρος στο μυαλό σου, υπάρχει καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να γίνει ώστε να τον πετύχεις. Μαθαίνεις ακριβώς τι απαιτείται για να τα καταφέρεις και η επιτυχία που προκύπτει σου δίνει ένα παραπάνω κίνητρο να συνεχίσεις να προσπαθείς.
 

3. Πρόκληση

Σύμφωνα με τους Locke και Latham (Goal Setting Theory, 1990) οι στόχοι που μας προκαλούν μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση μας, μέσω της αυξημένης αυτό-ικανοποίησης και του κινήτρου να βρούμε τις κατάλληλες στρατηγικές ώστε να ωθήσουμε τις δεξιότητες μας στο όριο.
 

4. Περιπλοκότητα στόχων

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι υπερβολικά περίπλοκες διαδικασίες έχουν απαιτήσεις τέτοιες που μπορούν να σε αποθαρρύνουν να θέσεις οποιονδήποτε στόχο. Είναι πιθανό ένας στόχος που υπερβαίνει το ρεαλιστικό φάσμα των ικανοτήτων μας να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό, την παραγωγικότητα και τα κίνητρα μας.
 

5. Feedback

Η στοχοθεσία είναι πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει άμεσο feedback, που θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι ως προς την υλοποίηση τους. Όταν επιβεβαιώνεται έμπρακτα ότι έχεις φτάσει το επιθυμητό, νιώθεις ότι έχεις αποκτήσει νέες ικανότητες που θα σε ωθήσουν να θέσεις νέους στόχους που απαιτούν μεγαλύτερη πρόκληση.
 
 

Οι στόχοι είναι σημαντικοί τόσο σε ένα νέο ξεκίνημα, όσο και στoν επαναπροσδιορισμό της τωρινής σου κατάστασης, γι’ αυτό μέσω της σειράς σεμιναρίων “Empowering H3R”, δημιουργήσαμε ένα σεμινάριο το οποίο θα σε βοηθήσει να θέσεις νέους και να αναθεωρήσεις προηγούμενους στόχους σου.

Group-7.png

Θες να μάθεις περισσότερα για εμάς;

Άφησε εδώ τα στοιχεία σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου!