Πρότυπα social media και πως επηρεάζουν την ψυχολογία της γυναίκας

Picture of Katerina Psyllinaki
Katerina Psyllinaki

Η  επιρροή που δεχόμαστε  από τα  social media σε καθημερινό βαθμό  έχει δώσει τόσο θετικό όσο και αρνητικό πρόσημο σε θέματα, όπως,  η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας  και  το ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει αυτό πάνω μας.

Για παράδειγμα, η υπέρ-έκθεση του γυναικείου σώματος στα social media έχει δημιουργήσει ως συνήθως κάποια πρότυπα. Από την μία τα αδύνατα σώματα των γυναικών που εκπροσωπούν μεγάλους οίκους μόδας και από την άλλη τα curvy σώματα των influencer. Για άλλη μια φορά το γυναικείο σώμα κατηγοριοποιείται και πρέπει να πατά σε συγκεκριμένες αναλογίες.

Έρευνα που διεξάχθηκε σε ένα ιατρικό κέντρο στην Φλόριντα έδειξε ότι το 87% των γυναικών συγκρίνει το σώμα τους με τα πρότυπα που προωθούν τα social media,αντίστοιχα για τους άνδρες αυτό κυμαίνεται στο 65%.

Κάθε σχόλιο που υπάρχει για το σώμα μιας γυναίκας, αδύνατο-χοντρό, ελκυστικό-άσχημο, διαμορφώνει πολλές φορές μια καλή ή μια κακή εικόνα που έχει η ίδια για το σώμα της. Ιδιαιτέρα, στον μικρόκοσμο των social,  ο καθέν@ μπορεί  να γράψει σχόλια οποιασδήποτε φύσεως.  Παρατηρούμε   από την μία τα κολακευτικά και διθυραμβικά σχόλια σε μια φωτογραφία με ένα γυναικείο σώμα το οποίο θεωρείται ωραίο και ελκυστικό, σύμφωνα  με τα εκάστοτε  πρότυπα, και  από την άλλη βλέπουμε να υπάρχουν  σχόλια  με  ιδιαίτερα προσβλητικό και σεξιστικό περιεχόμενο  για ένα σώμα  το οποίο θεωρείται αποκρουστικό. Τα καλά σχόλια δεν έβλαψαν ποτέ  κανέναν, τα κακά σχόλια  έχουν πληγώσει πολλούς. Για αυτό, πολλές φορές χρειάζεται να αποσυνδεθούμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνειδητοποιήσουμε το πως είναι οι  άνθρωποι με πραγματικό  σώμα  και πως είναι οι  άνθρωποι με σώμα φτιαγμένο από φίλτρα.

Γενικά, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν και αντιλαμβάνονται διαφορετικά την ομορφιά.

Ουσιαστικά, σε αυτό το σημείο κρύβονται και τα θετικά του να είσαι άνθρωπος που χρησιμοποιεί τα social media. Η έκφραση διαφορετικών απόψεων , η έκθεση φωτογραφιών από τον οποιονδήποτε , η δυνατότητα συζήτησης μέσω των social   έχουν δώσει  το έναυσμα για τον επαναπροσδιορισμό πολλών θεμάτων και μέσα σε αυτά είναι και  η ομορφιά του γυναικείου σώματος. Άρα, πλέον μπορεί κανείς να δεί μια πιο υγιή και πραγματική εικόνα. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται  η αυτοεκτίμηση πολλών νέων γυναικών. Δίνεται χώρος να συζητήσουμε  πολλά στερεότυπα και   ψευδείς εικόνες  που υπήρχαν και υπάρχουν γύρω από το γυναικείο σώμα.

Φυσικά, το θέμα δεν σταματάει μόνο στο ιδανικό σώμα. Eίναι και η ιδανική ζωή. Είναι εκείνες οι δημοσιεύσεις των social media που δείχνουν μια ζωή με πολλούς φίλους, πάρτι, ταξίδια, φαγητά, ρούχα κτλ. Κάνεις δεν θα ανεβάσει κάποια φωτογραφία που να δείχνει ένα άσχημο χτένισμα, μια αποτυχία σε κάποιο μάθημα. Πολλές γυναίκες αισθάνονται άγχος συγκρίνοντας την ζωή τους με αυτή που παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να είναι όλο και λιγότερο χαρούμενες.

Μια άλλη εξέλιξη που καθόρισαν  οι άνθρωποι στα social media είναι το κίνημα του φεμινισμού. Οι γυναίκες γενικά στον χώρο των media βρίσκονται σε μειοψηφία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν την επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, επιτρέποντας σε ένα μεγάλο εύρος γυναικών ανεξαρτήτως ισχύος και επαγγέλματος να ακουστεί. Σημαντικό παράδειγμα είναι το κίνημα του #MeToo. Γυναίκες μπόρεσαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για την ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία που υπέστησαν και να βρούνε συμπαράσταση και αλληλεγγύη από μία μεγάλη ομάδα ατόμων που περιελάβανε όχι μόνο γυναίκες αλλά και άντρες.

 

Όσον αφορά το ελληνικό #MeToo που αποτελεί τον κορμό των ειδήσεων τον τελευταίο καιρό , επιβεβαιώνεται η δύναμη των social media.Βοήθησαν στην άμεση διάδοση των ιστοριών που με την σειρά του πυροδότησαν την συμπαράσταση και κινητοποίηση του κόσμου και τέλος κατέληξε να φτάνει και στα αυτιά της δικαιοσύνης. Από τα τελευταία κατορθώματα είναι και το άνοιγμα ιστοσελίδας metoogreece.gr, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση σεξουαλικής κακοποίησης ,παρενόχλησης και εξουσιαστικής βίας που δέχεται ένα άτομο.


Φωτογραφία εξωφύλλου 

<a href=’https://www.freepik.com/photos/social-media-background’>Social media background photo created by rawpixel.com – www.freepik.com</a>

Group-7.png

Θες να μάθεις περισσότερα για εμάς;

Άφησε εδώ τα στοιχεία σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου!