Ηγετικότητα: Πίστεψε σε αυτό που αγαπάς

Picture of Katerina Psyllinaki
Katerina Psyllinaki

Τι είναι ηγέτ@;

Πώς κρίνεις έναν/μία ηγέτ@;

Από τις επιτυχίες, από τον κόσμο που επηρέασε, από τις καθοριστικές αλλαγές που προκάλεσε;

Ένας χαρισματικός ηγέτης ήταν ο MartinLuther King Jr, ο οποίος μέσω του λόγου που είχε βγάλει τον Αύγουστο του 1963 με τίτλο “ I have a dream” , μίλησε για τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα των Αμερικανών αλλά και για το τέλος του ρατσισμού. Επαγρύπνησε και ευαισθητοποίησε τον κόσμο όσον άφορα τις φρικαλεότητες των πολιτικών δικαιωμάτων που καταπατώνταν εκείνη την περίοδο. Ήταν αυτός που εγκαθίδρυσε το κίνημα για να λήξει ο νόμιμος διαχωρισμός μεταξύ λευκών και μαύρων. Έσωσε το όνειρο του στον κόσμο και ο κόσμος με την σειρά του το συνέχισε.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ ηγέτ@ και αρχηγού?

Η συνεχής υποστήριξη, η ικανότητα του να εμπνέει, η όρεξη να ενδυναμώνει τα μέλη της ομάδας και το να είναι αυτ@ που φροντίζει για την καλλιέργεια μιας υγειούς ομάδας.

Στον αντίποδα αυτά που χαρακτηρίζουν έναν/μία κακ@ αρχηγό είναι η άσκηση εξουσίας προς τα μέλη της ομάδας του , ο εκφοβισμός, η μεταχείριση με οποιονδήποτε τρόπο, η δημιουργία ανασφάλειας και διαρκούς άγχους.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αρχηγών που έχουν ακριβώς αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά που μόλις περιγράψαμε, κάποι@ από αυτ@ ακούγονται τις τελευταίες ημέρες με το ονοματεπώνυμο τους , άνθρωποι με υψηλή θέση κύρους που είναι εμφανής η ακαταλληλότητα τους να ηγηθούν μιας ομάδας. Διότι η ηγετικότητα δεν θα έπρεπε να είναι ένας τρόπος ικανοποίησης του εγώ σου ασκώντας δύναμη πάνω σε άλλους.

Ηγετικότητα είναι να έχεις επιρροή στους άλλους, να τους τραβήξεις την προσοχή , ώστε να σε ακούσουν, να πιστέψουν αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις και να θέλουν να σε ακολουθήσουν.

Ηγέτ@ είναι ο άνθρωπος που έχει επιρροή και στον εαυτό του. Γνωρίζει ότι δεν ξέρει τα πάντα , ότι μπορεί να αποτύχει και ότι δεν είναι τέλει@ ,αλλά παρόλα αυτά τολμάει. Άρα σε καμία περίπτωση η ηγετικότητα δεν συνδέεται με μια συνεχή αυτοπεποίθηση, το άτομο απλά ελπίζει ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει κάποια βελτίωση με αυτό που έχει καταπιαστεί.
Υπάρχουν πολλές δεξιότητες που καθιστούν κάποι@ ηγέτ@. Ας δούμε κάποια μαζί:

1. Αυτοπεποίθησή

Για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση σου, κάνε κάτι ξανά και ξανά, όσες φορές χρειάζεται για να πετύχεις το βέλτιστο. Έτσι μειώνεις την ανασφάλεια και μαθαίνεις από τα λάθη σου. Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις και τις επιτυχίες σου μικρές η μεγάλες. Με αυτόν τον τρόπο, η αυτοπεποίθησή σου θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Είναι ένα χαρακτηριστικό που θα σε βοηθήσει παντού.

2. Θετική Σκέψη

Η θετική σκέψη είναι τρόπος ζωής .Στο κομμάτι της ηγετικότητας βοηθάει πολύ στο να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Για να κουμπώσεις την θετική σκέψη στο μυαλό σου , μια ιδέα είναι να μάθεις να ευχαριστιέσαι και να αποδέχεσαι του που είσαι την στιγμή που παίρνεις την απόφαση να ξεκινήσεις κάτι. Ύστερα να καταλάβεις ότι τα επόμενα βήματα θα πάρουν χρόνο για να τα υλοποιήσεις αλλά θα πας προς σε αυτά με θετική σκέψη.

3. Στρατηγική Σκέψη

Θα ήταν καλό να δημιουργήσεις μια καθαρή εικόνα του που θες να βρίσκεσαι στο μέλλον. Λύνεις τα τωρινά σου προβλήματα ώστε να δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες για το μέλλον. Μάθε να προνοείς και να βλέπεις θετικά τις διαφωνίες με τους άλλους. Για να αναπτύξεις τη στρατηγική σκέψη , πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να σκέφτεται έτσι.
Group-7.png

Θες να μάθεις περισσότερα για εμάς;

Άφησε εδώ τα στοιχεία σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου!