Αναβλητικότητα και Αποτυχία: Πώς θα τα γυρίσεις υπέρ σου | H3RS

Picture of Vasiliki Anagnostou
Vasiliki Anagnostou

“Επειδή απέτυχες μία φορά δεν σημαίνει ότι θα αποτυγχάνεις συνέχεια. Συνέχισε να προσπαθείς, κάνε υπομονή και πάντα πίστευε στον εαυτό σου, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος;” – Merilyn Monroe

 

Κανένα από τα πράγματα που κάνουμε ή σκεφτόμαστε καθημερινά στην ζωή μας δεν συμβαίνει από μόνο του. Ο συνδυασμός πολλών και διαφορετικών συναισθημάτων για κάθε κίνηση και σκέψη μας σε όλη την διάρκεια της ζωής μας, φέρνει το αποτέλεσμα των πράξεων μας.

                                                                                 

 

Πιθανότατα δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσουμε τι μας κάνει να πράττουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο ή γιατί καταλήγουμε στην οριστική επιλογή μας. Για παράδειγμα, η αναβλητικότητα, είναι μια συμπεριφορά που δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως.
Αν ρωτήσουμε τους ανθρώπους που θεωρούμε αναβλητικούς γιατί συμπεριφέρονται έτσι, θα παρατηρήσουμε πως και οι ίδιοι θα δυσκολευτούν να μας απαντήσουν.

Η αναβλητικότητα, σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, μπορεί να οφείλεται στην Αρχή της ευχαρίστησης, κάποιος δηλαδή μπορεί να προτιμά την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και να καθυστερεί τις εργασίες οι οποίες προκαλούν άγχος. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αντίδρασης, ίσως να περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα στις υποχρεώσεις μας, τις απολαύσεις μας, στα συναισθήματα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην εποχή που ζούμε το άγχος εκλύεται από διάφορα και διαφορετικά πράγματα της καθημερινότητας, άρα είναι και πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί αυτός ο φαύλος κύκλος που ονομάζεται αναβλητικότητα.

Πολλές φορές η παραπάνω κατάσταση, μας κάνει σχεδόν αυτόματα να μην πετυχαίνουμε αυτό που επιθυμούμε.

Αυτό πολύ απλά λέγεται αποτυχία και αυτή η κατάσταση δεν αρέσει σε κανέναν. Είναι μια ιδέα που όλοι φοβόμαστε και στην σκέψη και μόνο ότι δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας, δεν μπαίνουμε και στην διαδικασία να προσπαθήσουμε και να κοπιάσουμε για αυτόν.
 
Δεν είναι τυχαίο που ειδικά σε κρίσιμες περιόδους της ζωής μας, ανεξαρτήτως τομέα, φοβόμαστε εκ αρχής να πάρουμε το ρίσκο και να κάνουμε το επόμενο βήμα, αφού στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει νοητά η σίγουρη αποτυχία.
Στην πραγματικότητα όμως η αποτυχία είναι η διαδικασία προς την επιτυχία και ίσως και την ευτυχία!

Τις περισσότερες καταστάσεις εαν τις διαχειριστούμε σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε πλεονέκτημα για εμάς.

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι διαχείρισης μια κατάστασης. Κάποιοι ίσως πιο γενικοί και κάποιοι με βάση τα χαρακτηριστικά μας. Το «Empowering H3r» έφτιαξε ένα σεμινάριο κομμένο και ραμμένο πάνω στους συγκεκριμένους πυλώνες, της αναβλητικότητας και της αποτυχίας, και είναι έτοιμο να δώσει όλα τα εφόδια για να μπορέσεις να αναθεωρήσεις και να γυρίσεις κάθε αποτυχία υπέρ σου.
Group-7.png

Θες να μάθεις περισσότερα για εμάς;

Άφησε εδώ τα στοιχεία σου και θα έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί σου!